Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi keskusjärjestö etenee hiljakseen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään perjantaina kokoontuu akavalainen Insinööriliitto valitsemaan puheenjohtajan. Liittoa vuodesta 2007 johtanut Pertti Porokari on saanut vastaehdokkaan, liiton järjestöpäällikön Mikko Wikstedtin.

Osa insinööreistä on tuskastunut Porokarin johtamistapaan, jota on sanottu jyrkäksi. Toinen syy haluihin vaihtaa puheenjohtajaa on pääosin SAK:laisten ja STTK:laisten liittojen puuhaama hanke uudesta suuresta keskusjärjestöstä. Akavasta hankkeessa on mukana Insinööriliiton lisäksi vain Tekniikan Asiantuntijat, joka aikoo kuitenkin jatkaa Akavassa. Sen sijaan Insinööriliitto saattaa vaihtaakin keskusjärjestöä. Asia riippuu siitä, kumpi ehdokkaista valitaan liiton ykkösmieheksi.

Porokari on alusta pitäen ollut tiiviisti mukana uuden keskusjärjestön perustamishankkeessa: hän kuuluu hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajistoon. Porokarin kaksoisrooli on koettu Akavassa kiusallisena, sillä suuren liiton puheenjohtajana hän kuuluu myös Akavan hallituksen työvaliokuntaan. Akavan hallituksessa ei ole voitu käydä kovin avointa keskustelua siitä, miten Akava aikoo vastata duunareiden ja toimihenkilöiden mahdolliseen yhteenliittymään. SAK:n ja STTK:n liittymästä tulisi monta kertaa Akavaa suurempi.

Vaikka Porokari valittaisiin jatkamaan puheenjohtajana ja vaikka Insinööriliitto hänen johdollaan lähtisi Akavasta, kaikki insinöörit eivät seuraa mukana. Osa Insinööriliiton paikallisyhdistyksistä haluaa mieluummin pysyä korkeasti koulutettujen Akavassa ja on valmis vaikka eroamaan Insinööriliitosta.

Akavassa puolestaan odotetaan, että jotkin STTK:laiset ammattiryhmät loikkaavat Akavaan. Loikkaa harkitsevat pelkäävät, että uudessa suurjärjestössä vasemmistolaiset SAK:laiset liitot olisivat liikaa niskan päällä. Paljon riippuu muun muassa siitä, miehittävätkö SAK:n liitot kaikki uuden järjestön johtopaikat.

Keskusjärjestöhanke on syksyn uutisoinnissa jäänyt akuuttien poliittisten asioiden ja työmarkkinauutisten varjoon. Valmistelu on kuitenkin edennyt suunnitellussa aikataulussa, ja tämän kuun lopulla hanke taas aktivoituu. Hanketta valmistelleiden työryhmien tuloksia esitellään maakuntakierroksella. Seuraava tärkeä päivämäärä on 30. marraskuuta, jolloin hankkeessa toistaiseksi mukana olevien 49 ammattiliiton edustajat ovat koolla.

Jonkin aikaa hankkeen tulevaisuus näytti hivenen epävarmalta, kun SAK ja STTK ajautuivat eri leireihin suhtautumisessa hallituksen vaatimukseen yksikkötyökustannusten alentamisesta. SAK ei hyväksynyt lähtökohdaksi hallituksen vaatimaa viittä prosenttia, STTK ja Akava hyväksyivät. Nyt työmarkkinajärjestöt kuitenkin neuvottelevat vakavissaan vaihtoehtoisista keinoista hallituksen niin sanotuille pakkolaeille.

Keskusjärjestöhankkeen kerrotaan etenevän aikataulussa. Kovin paljon aikataulussa ei olekaan jouston varaa, sillä uuden keskusjärjestön on määrä aloittaa vuoden 2017 alussa. Järjestödemokratia ja hallinnolliset päätökset vaativat aikansa.

Uuden keskusjärjestön puuhamiehet ja -naiset ovat iloinneet, että nyt päivitetään palkansaajaliike 2000-luvulle. Pyrkimyksenä on muuttaa palkansaajaliikkeen imago ”ei-liikkeestä uutta rakentavaksi, eteenpäin katsovaksi liikkeeksi”.

Uuden järjestön ei pitäisi tyytyä muuttamaan pelkästään palkansaajaliikkeen imagoa. Muutosta tarvitsevat myös joidenkin liittojen toimintatavat ja suhtautuminen mihin tahansa muutoksiin työelämässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat