Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkujoulujen taksijonoissa moni pohtii taksisääntelyä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Henkilöliikenteen kilpailua on askel askeleelta avattu niin rautatie- kuin linja-autoliikenteessäkin. Taksisääntelyyn ei ole vielä kajottu lainkaan.

Nyt kansalaiskeskustelu taksisääntelyn järkevyydestä taas vilkastuu. Syynä eivät ole pelkästään Uber ja muut digitaalisen jakamistalouden kuljetuspalvelut vaan pikkujoulukausi. Vilkkaimpina pikkujouluiltoina, kuten tänään, Helsingin keskustan taksitolpille on satojen metrien jonot. Kun taksia jonottaa toista tuntia, ymmärrys sääntelyä kohtaan heikkenee.

Taksialaa säännellään poikkeuksellisen tarkasti. Ely-keskus päättää vuosittain, kuinka monta taksia saa kussakin kunnassa ajaa. Kunnalliset taksilupakiintiöt estävät tehokkaasti uusien yrittäjien tulon markkinoille. Kiintiöiden vuoksi myös kysyntäpiikkeihin – kuten pikkujoulukauteen – on vaikea reagoida.

Taksikilpailu tulee vääjäämättä jossain vaiheessa avautumaan – ehkä jo piankin. Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan laajaa liikennekaariuudistusta, jossa käsitellään myös taksialaa. Harkinnassa on ainakin kuntakohtaisista taksilupakiintiöistä luopuminen. Lakipaketin pitäisi tulla eduskuntaan keväällä.

Taksisääntelyä on syytä purkaa, mutta asia pitää valmistella huolellisesti. Esimerkiksi liikenneturvallisuuteen liittyvistä vaatimuksista ei voi tinkiä.

Ministeriössä pohditaan myös taksien enimmäishinnoittelua. Nyt viranomaiset määräävät taksat, joita ei saa ylittää. Käytännössä taksit perivät kyydeistään aina tämän suurimman sallitun hinnan. Enimmäishinta on samalla minimi.

Hintasääntelyn idea on suojella taksin asiakasta. Ajatus lähtee siitä, että taksi ja asiakas eivät ole hintaneuvottelussa tasavahvoja. Kun kyyti on perillä, asiakkaan on maksettava mitä kuski pyytää, jos hintaa ei ole sovittu etukäteen. Monilla suomalaisilla on karvaita kokemuksia Tukholman taksien vapaasta hinnoittelusta.

Hallituksen liikennekaariuudistuksen tarkoitus on edistää digitaalisia palveluita. Jos asiakas tilaa taksin nettipalvelun kautta, hän periaatteessa voisi samalla hyväksyä ennakkoon myös kyydin hinnan. Tällöin ei enää välttämättä tarvittaisi enimmäishintojen määrittelyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat