Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pojat eivät vieläkään voi halata kavereitaan, mutta turpaan saa kyllä antaa

Pääkirjoitus
 
Satu Vasantola
Satu Vasantola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimituksen toimittaja.

Keskustelin 19-vuotiaan kanssa teinipojista. Hänellä oli selkeä mielipide: ”Nykynuoret ovat aivan hirveitä. Paljon pahempia kuin me aikoinaan. Ei mitään rispektiä vanhempia ihmisiä kohtaan.”

Ei mikään harvinainen mielipide, vaikka en odottanut sitä 19-vuotiaalta. Kun ikäsyrjinnästä puhutaan, valitellaan yleensä yli 50-vuotiaiden naisten kohtaloa, mutta teinipoikien puolesta puhuu harva. Siitä huolimatta, että teinipojat eivät ole tervetulleita juuri minnekään.

Kaupunkien kauppakeskuksissa ja maaseudun huoltoasemilla he ovat ei-toivottuja häiriköitä, meluava lauma, joka karkottaa muut asiakkaat.

Pyysin erään koulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia poikia kirjoittamaan siitä, miten heihin suhtaudutaan. Kysyin pojilta muun muassa, ketkä suhtautuvat heihin ystävällisesti.

Vastaukset olivat lyhyitä ja riipaisevia: Ei kukaan. Äiti ja iskä. Bowling Housen työntekijät. Jotkut opettajat.

Jäin miettimään poikaa, jolle ei tullut mieleen ketään muuta ystävällistä ihmistä kuin keilahallin työntekijät. Hymyileeköhän hänelle koskaan kukaan?

Entä kuka koskettaa teinipoikaa hellästi? Ei kukaan, jos seurustelukumppania ei ole. Monet pojat panevat vanhemmilleen tiukat rajat kolmentoista ikävuoden korvilla: ei halauksia. Elämme kulttuurissa, jossa pojat eivät vieläkään voi halata kavereitaan. Turpaan saa kyllä antaa.

Väestöliiton Poikien puhelimen palvelukehittäjän Joonas Kekkosen mukaan pojat eivät puhu yksinäisyydestä, mutta se soittajia kuitenkin usein riivaa: kaverien puute, parisuhteen puute, vanhempien puute. Yksinäisimpiä ovat laitoksissa kasvavat pojat, maaseudun homopojat, transnuoret ja maahanmuuttajat.

Poikien murheiden pitäisi huolettaa meitä kaikkia. Yksinäisyys ei ole vain ikävä tunne, joka menee kohta ohi. Monelle se voi olla välietappi matkalla ulkopuolisuuteen. Ulkopuolisuudesta puolestaan nousee paljon sellaista, jonka ei pitäisi tässä yhteiskunnassa lisääntyä: köyhyyttä, sairautta, rikoksia ja rasismia.

Onhan se totta, että pojat tekevät testosteronipäissään typeryyksiä. He huutavat, kiroilevat ja pierevät kilpaa. Heidän hikensä haisee pahemmalta kuin muiden. Pelleilyn takana he kaipaavat toisten ihmisten hyväksyntää ihan niin kuin me muutkin laumaeläimet.

Ehkä teini antaisi rispektiä aikuisille, jos aikuinen näkisi hänet kiinnostavana ihmisenä eikä ärsyttävänä häirikkönä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat