Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloitteet toimivat hyvin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Kansalainen Paavo Matti Väyrynen Keminmaalta pani heinäkuussa vireille kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen eurojäsenyydestä. Viikko sitten aloite ylitti 50 000 allekirjoituksen rajan ja tulee näin ollen eduskunnan käsiteltäväksi.

Kansalaisaloitejärjestelmä tuli Suomeen vuoden 2012 perustuslakiuudistuksen yhteydessä. Sen tarkoitus oli lisätä kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksia valtiollisella tasolla laajentamalla edustuksellista demokratiaa suoran demokratian suuntaan.

Kansalaisaloitteiden käyttöönottoa perusteltiin muun muassa äänestysaktiivisuuden huolestuttavalla laskulla. Kansainväliset vertailututkimukset osoittavat, että suomalaisten usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa on heikko. Kansalaisaloitelain perusteluissa todetaankin, että uudella järjestelmällä pyritään ”ehkäisemään kansalaisten poliittista vieraantumista”.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) ei päässyt keväällä kovasta yrityksestään huolimatta Juha Sipilän (kesk) hallituksen ministeriksi. Siitä huolimatta keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynen ei vastaa ihan sitä, mitä lainsäätäjät tarkoittivat poliittisesti vieraantuneilla kansalaisilla. Valittiinhan Väyrynen keväällä myös eduskuntaan, vaikka hän ei ottanut tehtävää vastaan vaan jatkoi europarlamentissa. Väyrysellä olisi siis mitä suurimmassa määrin ollut mahdollisuus vaikuttaa asioihin myös edustuksellisen demokratian keinoin.

Väyrysen kansalaisaloitteen voi tulkita hänen henkilökohtaiseksi politikoinnikseen. Aloitteen toisena allekirjoittajana on Väyrysen poliittinen avustaja Joonas Könttä.

Eduskunnalle on tähän mennessä luovutettu yhdeksän kansalaisaloitetta. Niistä viisi on hylätty, kolmen käsittely on kesken ja yksi – tasa-arvoinen avioliittolaki – on hyväksytty. Vaikka energiatodistuksia koskeva aloite hylättiin, eduskunta velvoitti hallituksen muuttamaan lakia aloitteen toivomaan suuntaan.

Eduskuntaan on piakkoin tulossa myös sukupuolineutraalin avioliittolain perumista ajava ”Aito avioliitto” -kansalaisaloite. Se keräsi kuudessa kuukaudessa yli 100 000 allekirjoitusta.

Aito avioliitto -aloite on herättänyt huolta siitä, että aloite voi synnyttää jojoilmiön eli aloitteiden ja niiden vasta-aloitteiden kierteen.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps) totesi lokakuussa, että ministeriö aikoo selvittää kansalaisaloitteiden pelisäännöt. Samalla tarkastellaan, onko vaadittu 50 000 allekirjoittajan määrä liian pieni.

Suuremmalle remontille ei ole tarvetta. Päinvastoin kansalaisaloitejärjestelmä on osoittanut toimivansa hyvin. Kansalaisaloitteiden määrä on ehkä suurempi kuin etukäteen arvioitiin, mutta se kertoo siitä, että kansalaiset ovat innostuneet uudesta vaikutusmahdollisuudesta. Sehän oli myös lain tarkoitus.

Vasta-aloitteet eivät ole demokratian kannalta ongelmallisia, pikemminkin päinvastoin. Tampereen yliopiston yliopistonlehtori Pauli Rautiainen kirjoitti Perustuslaki-blogissa demokratian ideaan nimenomaan kuuluvan, että johonkin lakiin tyytymättömät pyrkivät lainsäädäntöaloitteen kautta muuttamaan kyseistä lakia.

Erityisesti Rautiainen kiitteli sitä, että eduskunta on ottanut kansalaisaloitteet vakavasti. Aloitteet on käsitelty perinpohjaisesti ja avoimesti.

Paavo Väyrysen kansalaisaloitteen voi leimata poliittiseksi opportunismiksi. Siitä huolimatta aloitteen yli 50 000 allekirjoitusta kertovat siitä, että Suomen eurojäsenyydestä on syytä keskustella myös eduskunnassa.

Oikaisu (HS 26.11.2015): Lauantaina 21. marraskuuta pääkirjoituksessa oli nimivirhe. Siteerattu Tampereen yliopiston yliopistonlehtori oli Pauli Rautiainen, ei Raatikainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat