Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentoemännät ja rahtarit tiivistävät yhteistyötään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Postin työntekijöiden ammattiliitto Pau pyysi perjantaina odotetusti muilta SAK:n kuljetusalan liitoilta tukea työtaistelulleen. Muut liitot varautuvat päättämään mahdollisista tukilakoista alkuviikosta.

Kuljetusliitoilla on ”kaveria ei jätetä” -yhteistyösopimus, jonka mukaan ne tukevat toistensa työtaisteluja.

Kuljetusliitot tiivistävät muutenkin yhteistyötään. Suomen lentoemäntien ja stuerttien ammattiliitto SLSY liittyy joulukuun alussa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n yhteisöjäseneksi. AKT:n valtuusto hyväksyi sulautumishankkeen keskiviikkona.

Yhteisöjäsenyys on ollut vireillä jo pitkään, vuodesta 2006 alkaen. Eriasteista yhteistyötä ammattiliitoilla on ollut siitä pitäen – välillä tiiviimpää, välillä löyhempää.

Kaikki SLSY:n jäsenet eivät suinkaan ole olleet halukkaita menemään rekkamiesten kainaloon. Yleensä liiton johto on ollut sulautumista vastaan, mutta liiton valtuusto on ajanut yhteistyötä. Jo kaksi puheenjohtajaa on lähimenneisyydessä eronnut vastalauseena fuusiolle.

Myös kaikkien SAK:n kuljetusliittojen yhdistymistä yritettiin pari vuotta sitten. Ongelmaksi muodostui se, että AKT on suurempi kuin muut kuljetusliitot yhteensä.

Lentoemännillä ja stuerteilla ei luulisi olevan kovinkaan paljon yhteistä rekkamiesten ja satamien ahtaajien kanssa. Kyse onkin puhtaasti siitä, että SLSY haluaa leveämmät hartiat taisteluun työnantajaa vastaan. AKT:n jäsenmäärä on yli 50 000, SLSY:llä jäseniä on 1 650.

Myös AKT:lle sopii mainiosti, että järjestö voi yhdellä käskyllä pysäyttää kumipyöräliikenteen ja satamien ohella myös matkustajalennot.

AKT on tunnettu lakkoherkkyydestään. SLSY on sen sijaan joutunut antamaan monissa viime vuosien työehtoneuvotteluissa periksi työnantajalle, kun entinen valtion monopoli on joutunut kilpailuun halpalentoyhtiöiden kanssa.

Alun perin SLSY kuului Akavaan. Korkeasti koulutettujen keskusjärjestöstä liitto loikkasi duunarien SAK:hon vuonna 2002. Silloinkin syynä oli toive vankemmasta tuesta työriitatilanteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat