Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko kuullut suomalaisesta Z-moottorista? Se voisi ratkaista diesel-autojen päästöongelman

Pääkirjoitus
 
Esa Lilja Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Ärsyttää. Maailmassa on arviolta 11 miljoonaa auton moottoria, jotka Volkswagen suunnitteli ja myi kuluttajille tietäen, että päästömittauksissa on huijattu.

Yksi niistä hyrisee minunkin autossani ja ilmeisesti päästelee ilmoille härskit määrät typen oksideja.

Auto on uusi ja tiedonjano polttelee. Mitä seuraavaksi tapahtuu? Pitkään vaiettuaan maahantuoja lähestyi kirjeellä. Sen sisältö oli suunnilleen: ”Ikävä homma, palaamme asiaan.”

Ärsytys vain lisääntyi.

Soitin suomalaisille polttomoottoritekniikan tutkijoille ja kysyin, mitä autolleni käytännössä voidaan tehdä.

Mutkia suoristaen vaihtoehtoja on kaksi. Ensimmäinen on leikata moottorin tehoja. Tämä tapahtuisi peukaloimalla ohjelma-asetuksia ja polttoaineen palamisprosessia.

Päästöongelmaa operaatio ei kuitenkaan poista. Vaikka tehoa olisi vähemmän, tyyppipäästöjä syntyy, kun nopeus nousee. Dieselin vääntö myös heikkenisi, ja kulutuskin saattaisi kasvaa. Se taas lisäisi hiilidioksidipäästöjä ja verotusta.

Varmin vaihtoehto olisi asentaa autoon uusi, päästöt kunnolla poistava pakokaasujärjestelmä. Tätä vaihtoehtoa valmistaja halunnee välttää, sillä jälkiasennus voi maksaa tuhansia euroja autoa kohti – moninkertaisesti enemmän kuin asennus tehtaalla. Yksitoista miljoonaa autoa on pitkä letka. Koko Suomessa henkilöautoja on rekisterissä noin kolme miljoonaa.

Joku korjaa potin Volkswagenin kriisistä. Tulevaisuudessa me ajamme ehkä sähköllä, vedyllä – tai kenties Suomessa kehitetyllä Z-moottorilla.

Z-moottori on pieni, ympäristöystävällisempi ja hyötysuhteeltaan parempi dieselmoottori kuin nykyisin käytössä olevat. Sen myyminen autoihin on vielä utopiaa, mutta runko on olemassa, ja sitä on testattu VTT:n laboratoriossa.

Suomalainen diplomi-insinööri Timo Janhunen on kehittänyt Z-moottoria vuodesta 1999. Tekniikka on oma ja patentoitu. Soitan Janhuselle. Voisiko tämä lyödä läpi?

”Sitä on tehty vähän harrastuspohjalta”, sanoo Janhunen, jonka elämäntyö on kulunut toisen alan yrityksessä. Mutta keksijä jatkaa urakkaansa.

Päästörajat Euroopassa tiukentuivat jälleen syyskuun alussa. Kun Janhunen menee seuraavaan alan tapahtumaan esittelemään keksintöään, hänellä on yksi uusi vipuvarsi. Yksitoista miljoonaa tyytymätöntä autoilijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat