Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajat ottavat hiiliriskin tosissaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruotsin suurin eläkerahasto AP4 on saanut kansainvälistä tunnustusta siivoamalla sijoitussalkustaan asteittain yhtiöitä, joilla on iso hiilijalanjälki. Eläkerahasto aloitti toimitusjohtajansa Mats Anderssonin johdolla ensin yhdysvaltalaisista yhtiöistä ja eteni sen jälkeen muille markkinoille.

Iso hiilijalanjälki tarkoittaa, että yrityksen toiminnasta aiheutuu paljon kasvihuonekaasupäästöjä, esimerkiksi hiilidioksidi- tai metaanipäästöjä. Joukkoon kuuluvat esimerkiksi hiilentuottajat ja hiiltä käyttävät energiayhtiöt. AP4 sijoittaa edelleen öljy- ja kaasualalle, mutta sielläkin vain vähäpäästöisimpiin yhtiöihin (HS 16.11.).

Syyskuussa AP4 oli mukana 25 institutionaalisen sijoittajan joukossa, joka lähetti kirjeen muun muassa BP:lle, Totalille, BHP Billitonille ja kuudelle muulle pörssiyhtiölle. Sijoittajien vaatimus oli, että kyseiset pörssiyhtiöt lakkaisivat rahoittamasta lobbausorganisaatioita, joiden tavoitteena on hidastaa EU:n ilmastotoimia.

AP4:n toimet ovat yksi osoitus siitä, että kasvihuonekaasupäästöt ja ilmastonmuutos ovat tulleet rytinällä sijoittajien tietoisuuteen. Pariisin ilmastokokouksen lähestyessä toiminta vain kiihtyy: yhä useammat sijoittajat ovat alkaneet oma-aloitteisesti tai pienen painostuksen jälkeen vältellä yhtiöitä, jotka nojaavat fossiilisiin polttoaineisiin eli hiileen, öljyyn ja kaasuun.

Sijoittajat ovat myös myyneet pitkäaikaisiakin omistuksiaan. Tähän tähtäävä kampanja 350.org arvioi, että noin 400 instituutiota ja kaupunkia eri puolilla maailmaa on ilmoittanut luopuvansa fossiilisten polttoaineiden tuottajiin tekemistään sijoituksista. Joukossa on muun muassa Norjan valtion öljyrahasto, joka aikoo myydä hiileen liittyvät osakkeensa.

Suomessa sijoittajat näyttävät vielä harkitsevan asiaa. Näkyvimmät luopujat ovat toistaiseksi Ilmarinen ja Nordea, jotka ovat vetäneet sijoituksiaan hiiliyhtiöistä. Nordea ilmoitti lisäksi torstaina, ettei se enää halua asiakkaikseenkaan yhtiöitä, joiden liiketoiminta perustuu hiileen.

Sijoittajien toiminta ei ole pelkkää kilvenkiillotusta tai ilmastokokoussäpinästä syntynyt muotioikku, vaan taustalla on myös taloudellista logiikkaa.

Pariisin ilmastokokousta on valmisteltu uudella tavalla: osallistuvat maat ovat etukäteen ilmoittaneet, millaisiin päästövähennyksiin ne olisivat valmiita sitoutumaan vuoden 2020 jälkeen. Tämä on toiminut yllättävänkin hyvin, etenkin jos pyhät lupaukset muuttuvat toimiksi ja jos Pariisissa onnistutaan sopimaan kunnollisesta seurantajärjestelmästä. Fossiilisten polttoaineiden käyttö näyttää vääjäämättä vähenevän lähitulevaisuudessa.

Öljy-yhtiöiden markkina-arvo perustuu pitkälti niiden hallussa oleviin varantoihin. Jos näitä varantoja ei voikaan tulevaisuudessa hyödyntää, yhtiöt ovat nykyisellään yliarvostettuja. Niiden osakkeissa on ”hiilikupla”, joka pessimistien mukaan vain odottaa puhkeamistaan ja voi siinä ohessa syöstä finanssimarkkinat uuteen kaaokseen.

Kaikki sijoittajat eivät usko tällaiseen tulevaisuudennäkymään. On realistista olettaa, että ihmiskunta ei pysty pikaisesti luopumaan fossiilisista polttoaineista ja tuotantoa tarvitaan vielä pitkään. Lisäksi yhtiöt eivät äkisti muutu arvottomiksi: ne pyrkivät säilyttämään asemansa painottamalla pienempänä pahana pidetyn kaasun tuotantoa tai investoimalla uusiutuvaan energiaan.

Hiiliriskin nousu sijoitusseminaarien vakioaiheeksi osoittaa kuitenkin, että taloudellinen painostus voi olla yllättävän tehokasta. Se on jo nyt murentanut fossiilisten polttoaineiden tuottajien valtaa vaikuttaa ilmastopäätöksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat