Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasa-arvossa riittää Suomessakin vielä työtä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maailman talousfoorumin WEF:n tuoreen raportin mukaan Suomi sijoittuu kolmanneksi, kun vertaillaan sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista. Vertailun kärjessä ovat Pohjoismaat.

WEF on seurannut tasa-arvon edistymistä maailmassa vuodesta 2006. Kehitys on ollut hyvin hidasta. Esimerkiksi palkkatasa-arvon suhteen kehitys on pysähtynyt vuoden 2009 jälkeen.

WEF:n raportissa vertaillaan tasa-arvon toteutumista neljällä eri muuttujalla: taloudessa, politiikassa, koulutuksessa ja terveydessä. Terveydessä verrataan muun muassa sitä, kuinka pitkään miehet ja naiset voivat odottaa elävänsä terveinä. Suomi on tällä osa-alueella vertailun ykkönen.

Suomi on ykkönen myös koulutuksessa. Siinä verrataan eri maissa naisten ja miesten lukutaitoa sekä osallistumisastetta koulutukseen.

Vaikka Suomi menestyy vertailussa hyvin, se ei tarkoita, että tasa-arvo toteutuisi vielä riittävästi. WEF:n vertailussa Suomi on nostettu sijalle kaksi, kun vertaillaan naisten asemaa poliittisessa vaikuttamisessa. Raportissa mainitaan, että Suomen hallituksessa on enemmän naisministereitä kuin missään muussa maassa. WEF:n tiedot ovat kuitenkin vanhentuneita. Edellisessä Alexander Stubbin (kok) johtamassa hallituksessa oli naisia 58 prosenttia. Nykyisessä Juha Sipilän 14 ministerin hallituksessa naisia on vain viisi eli 36 prosenttia.

Neljäs WEF:n vertailun teema koskee palkkoja, naisten työssäkäyntiä ja naisia johtotehtävissä. WEF:n vertailussa Suomi on sijalla kahdeksan.

Keskuskauppakamarin naisjohtajavertailun mukaan naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa on EU:n huipputasoa. Silti sekä Ruotsissa että Ranskassa on nykyisin enemmän naisia hallituksissa kuin Suomessa. Suomessa suurten pörssiyhtiöiden hallituksissa on 30 prosenttia naisia.

Suurten pörssiyritysten johtoryhmissä naisia on vain 18,4 prosenttia. Enemmistö johtoryhmien naisista on tukitoimintojen johtajia. Liiketoimintoja yrityksissä johtavat yhä miehet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat