Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko muuttaa maailmaa enemmän kuin terrorismi

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Traumaattisten tapahtumien jälkeen maailma vaikuttaa erilaiselta. Turvallisia itsestäänselvyyksiä on aiempaa vähemmän, ja uhkakuvia näkyy siellä, missä niitä ei aiemmin ollut.

Pariisin terrorihyökkäys kasvatti turvattomuuden tunnetta, jota pakolaiskriisi oli jo aiemmin lietsonut Euroopassa. Viime viikon perjantain hyökkäyksiä on useissa kommenteissa ehditty jo kuvailla jonkinlaiseksi käänteeksi, joka vie kohti ankarampia ja synkempiä aikoja.

Onko maailma siis muuttumassa?

Tuskin ainakaan sillä tavalla kuin tuoreeltaan arvioidaan. Kaikessa hirveydessään Pariisin terrorihyökkäykset eivät tuoneet maailmaan uutta pahuutta. Hyökkäykset ja niistä täysin erillinen pakolaiskriisi vaikuttavat kuitenkin niin paljon ilmapiiriin Euroopassa, että jonkin verran meidän maailmamme tästä muuttuu.

Tapahtumat ovat vielä niin lähellä, että kuva vääristyy. Kuvaa voi tarkentaa arvioimalla tilannetta eri näkökulmista.

Maailmanlaajuisesti katsottuna Euroopan asema ei ole näissä kriiseissä panoksena niin kuin se oli pahimmillaan finanssikriisissä vuoden 2009 jälkeen. Silloin oli kyse EU:n taloudellisesta uskottavuudesta, joka heikkeni. Kiina nousi, ja Yhdysvallatkin pärjäsi lopulta paremmin kuin Eurooppa.

Nyt ei kilpailla samalla tavalla.

Terrorismin vastaisessa kamppailussa maailma on poikkeuksellisen yhtenäinen, vaikka kilpailuakin on. Ranska korostaa terrorihyökkäyksen jälkeen omaa rooliaan. Siitä ei ole haittaa, mikäli EU-maiden yhteistyö lisääntyy.

Pakolaiskriisissä harva maa haluaa kilpailla vastaanotettujen turvapaikanhakijoiden määrässä Euroopan kanssa.

Eurooppa voi kyllä heikentää ulkoista asemaansa myös nyt, mutta se on toissijaista.

Euroopan mittakaavalla näkyy jo vakavampia uhkia, tai ainakin pelkoja. Pakolaiskriisi koettelee avoimuutta maiden kesken. Terrorismi koettelee vapauksia niiden sisällä.

Demokratian ja oikeusvaltion näkymiä kannattaa arvioida paljon pitemmällä kuin runsaan viikon aikavälillä. Demokratia on selvinnyt Euroopassa kaikkine puutteineen kahdesta maailmansodasta. Voi olla, että nykyiset kriisit syövyttävät vapauksia salakavalammin kuin sodat, jotka kaatoivat diktatuureja ja autoritaarisia monarkioita. Demokratian kriisistä puhuminen on kuitenkin paniikkia tai propagandaa.

Nopeiden virhetulkintojen esimerkkinä voi käyttää Britannian rautatieverkostoa 1800-luvulla.

Yksityisiä rautateitä perustettiin aluksi lyhyinä pätkinä sinne tänne. Kun monet rautateistä lakkautettiin, pääteltiin, ettei niillä ole tulevaisuutta. Vasta myöhemmin huomattiin, että rautatieverkko kasvoi ja kehittyi koko ajan tasaisesti. Demokratian vakiintumista on ollut ajoittain vähintään yhtä vaikea huomata.

Jotta voisi arvioida kriisien aiheuttamia paineita EU-maiden sisällä, näkökulmaa pitää vielä hieman kaventaa.

Terroristit eivät pysty vaurioittamaan yhteiskuntien rakenteita. Fyysisesti Pariisi on ehjä. Pakolaiskriisi koettelee Euroopan maiden voimavaroja aidosti lyhyellä aikavälillä, mutta Euroopan väestöön suhteutettuna ihmismäärät kutistuvat.

Terrorismi ja pakolaiskriisi eivät ole Euroopalle todellisia uhkia, mutta niiden herättämä pelko voi olla. Pahimmassa tapauksessa terroristien tarvitsee vain istuttaa ihmisiin pelko, ja avoimet yhteiskunnat hoitavat loput heidän puolestaan.

Tälläkin kerralla ympäri Eurooppaa on iskun jälkeen kuitenkin korostettu vapauksia. Se ei ole liturgiaa vaan demokratian puolustamista. Sitä tarvitaan, kun valvontaa samalla kiristetään.

Pelko syventää yhteiskunnan jakoa ja synnyttää uusia kiistoja.

Belgia on jo ehtinyt valittaa, että Ranska teki siitä sijaiskärsijän omille epäonnistumisilleen terrorismin vastustamisessa leimaamalla koko terrorihyökkäyksen Belgiassa suunnitelluksi.

Islaminvastaiset puuhapiirit ovat jo odotetusti pitäneet laajempaa muslimiyhteisöä vastuullisena terrori-iskuihin.

Samalla mitalla osa Euroopan suurkaupunkien nuorista muslimeista kieltäytyy suremasta Pariisin uhreja vedoten siihen, että Syyriassa kuolee joka päivä enemmän ihmisiä. Se on totta, mutta verisimpiä iskuja Syyriassa ja Euroopassa tekevät samat terrorijärjestöt. Ne ovat uhka, jonka voi torjua vain yhdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat