Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakaupasta tuli vaalitäky USA:ssa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten paine näyttää tehneen hyvää neuvotteluille, joita käydään Euroopan ja Yhdysvaltain välisestä vapaakauppasopimuksesta TTIP:stä. Aiemmin avoimelta keskustelulta suojassa olleet neuvottelut ovat tulleet näkyviin ja muuttaneet muutamissa oleellisissa kohdissa suuntaansa kriittisen palautteen vuoksi. Jäljellä on yhä kriittisiä kohtia, mutta niiden vähetessä vapaakauppasopimus käy kannatettavammaksi. Samaan aikaan Yhdysvalloissa suurten kauppasopimusten vastainen kritiikki kuitenkin lisääntyy.

EU esitteli yhdysvaltalaisille neuvottelijoille omat tavoitteensa kestävää kehitystä koskevasta sopimusluvusta lokakuussa. EU:n lähtökohta on, että lapsityövoiman käyttö kitketään, luontoa hyödynnetään kestävästi, työntekijöiden oikeuksia ei poljeta ja kauppaa käydään tavalla, joka ei uhkaa ympäristöä.

Kestävää kehitystä koskevien tavoitteiden taustalla ei ole se, että unioni pelkäisi vapaakaupan avaavan oven amerikkalaisille, lapsityövoimalla tehdyille halpatuotteille. EU:n lähtökohdasta paistaa läpi, että TTIP:hen on tarkoitus kirjata globaaleja standardeja muun muassa näille asioille. Jos Yhdysvaltain ja Euroopan maiden kanssa haluaa tehdä kauppaa tulevaisuudessa, ulkopuolisten kauppakumppanien on kunnioitettava tavoitteita. Sopimus ohjeistaisi kauppaa niissäkin maissa, joissa standardit esimerkiksi lapsityövoimasta ovat nyt alemmat.

Yhdysvallat on jo päässyt sopuun Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta TPP:stä. TPP-maiden kanssa käytävän kaupan taloudellinen arvo on Yhdysvalloille suurempi kuin TTIP-maiden kanssa käytävän kaupan arvo. TPP tavoittelee TTIP:tä enemmän tullimuurien poistamista, TTIP:ssä kyse on yhteisistä käytännöistä ja standardeista.

Vaikka TPP:tä ei vielä ole vahvistettu, Yhdysvallat arvioi todennäköisesti saavansa siitä hyvän selustan ja lisää vääntövoimaa neuvotteluihin EU:n kanssa. Yhdysvallat voi katsoa olevansa TPP- ja TTIP-sopimusten ”keskusvalta”.

Yhdysvallat keskittyy jo presidentinvaaleihin. Kauppa ja kauppasopimukset ovat vaaliteemoja. Vaalien alla on helppo myydä näkemyksiä, joiden mukaan kauppaa vapauttavat sopimukset uhkaavat jollain tavoin amerikkalaista keskiluokkaa. Yhdysvalloissa monet kokevat TPP:n uhkana amerikkalaisille tavoille ja kotimaiselle työlle. Asenne muistuttaa monen eurooppalaisen näkemystä TTIP:stä.

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaava Hillary Clinton suhtautuu TPP:hen varauksellisesti vaalitaktisista syistä. Hänen mukaansa Yhdysvaltain on tehtävä kauppasopimuksia, ”jotka luovat hyviä amerikkalaisia työpaikkoja, nostavat palkkoja ja edistävät kansallista turvallisuutta”. Clintonin mukaan tavoitteita uhkaa se, että TPP ei estä ”valuuttamanipulaatiota”. Tällä hän tarkoittaa, että kauppakumppanit voisivat edistää vientiään halvalla valuutalla.

Vaalien alla näkemys myös TTIP:stä on synkentynyt. Sopimusta arvostellaan puoluekentän molemmilla reunoilla. Mutta on vaaleilla jotain annettavaakin – jopa eurooppalaisille kansalaisjärjestöille.

TTIP:n ongelmakohtana pidetään järjestelyä, jonka pitäisi sovitella kaupallisia kiistoja. Yksi mahdollisuus on se, että yritysten ja valtioiden välisissä kiistoissa ratkaisuja antaisi yksityinen, muutamista juristeista koostuva ”jury”. Vaalien alla mielipideilmasto Yhdysvalloissa näyttää muuttuvan: nyt tällaista järjestelyä pidetään liian suurena uhkana demokratialle, jota halutaan suojella ulkomaisten yritysten oikeustoimilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat