Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisiko suomalaistenkin syytä viettää kiitospäivää?

Pääkirjoitus
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Suomalaiset ovat kopioineet Yhdysvalloista Valentinuksen päivän ja halloweenin. Tällä viikolla Atlantin takana hiljennytään kalkkunankoipien ääreen kiitospäiväksi.

Juhlaa on ollut vaikeampi kopioida, koska eurooppalaisilla ei ole ollut syytä kiittää onnistuneesta sadosta uudella mantereella. Vai olisiko?

Keväällä seisoin autorekisterikeskuksen jonossa Washingtonin laitamilla muiden maahanmuuttajien kanssa. Puhuimme rikollisuudesta.

Brasiliassa surmataan 50 000 ihmistä vuodessa, kertoi brasilialainen lääkäri. Puerto Ricossa tapetaan yli tuhat, kertoi puertoricolainen rakennusmies. Entä Suomessa, he kysyivät.

Sata, muistelin. Ja poliisi laukaisi aseensa kuusi kertaa vuoden aikana.

Tällainen vertailu voi suututtaa suomalaista. Hallitus leikkaa, maahan virtaa pakolaisia, räntää tulee vaakasuoraan. Ja pitäisi tuntea kiitollisuutta siitä, että kansaa ei tapeta kadulle!

Yhdysvalloissa näkee kuitenkin joka päivä, miten valtavia yhteiskunnallisia ongelmia Suomesta puuttuu. Yhdysvallat on kiihkeä, kaoottinen ja keskeneräinen maa. Yli 300 miljoonasta amerikkalaisesta 80 miljoonaa on ensimmäisen tai toisen polven siirtolaisia. Monet heistä tulevat oikeasti vaarallisista maista.

Heille Yhdysvallat kaikkine ongelmineen on paratiisi, jossa saa kasvattaa lapset rauhassa. He ovat kiitollisia vähästä, koska eivät ole tottuneet odottamaan valtiolta mitään.

Täällä reipas suomalainen tuntee itsensä hyväosaiseksi itkupilliksi. Lyhennetäänkö meillä kesälomaa, joka amerikkalaisista kuulostaa sapattivapaalta? Kiristetäänkö opintotukea, kun amerikkalaiset ottavat kymmeniätuhansia dollareita opintovelkaa?

Meillä on puhdas ilma. Hyvä vesi. Kuumat suihkut! Ei pyörremyrskyjä eikä maanjäristyksiä. Poliisia ei tarvitse pelätä. Virkamiehet eivät ota lahjuksia.

Vauvat jäävät henkiin. Tarhassa ja koulussa saa lämmintä ruokaa. Opettajat osaavat kirjoittaa. Bussit kulkevat, kadut aurataan. Jalankulkijat käyttävät heijastimia. Poliitikot vastaavat puhelimeen!

Opiskelijoille maksetaan opiskelusta. Lomat ja vanhempainvapaat ovat pitkät. Naiset menestyvät aivoillaan. Presidenttiin törmää torilla. Baarista voi kävellä yöllä kotiin.

Kiitän nyt, koska Suomessa unohdan kumminkin, mitä ihmeellistä näissä nyt olikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat