Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntavero nousee entistä harvemmassa kunnassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuntaliiton keräämien tietojen mukaan kaikkiaan 45 kuntaa nostaa kuntaveroprosenttiaan ensi vuodelle. Se on viime vuosien sarjassa vähän. Huippuvuosi oli 2010, jolloin kuntavero nousi 181 kunnassa.

Kynnys veronkorotuksiin on korkea muun muassa pääkaupunkiseudulla, jossa kunnat kilpailevat hyvistä veronmaksajista. Esimerkiksi Espoossa valtuusto päätti syyskuussa – tosin vain niukalla enemmistöllä – pitää veron ennallaan 18 prosentissa eikä nostaa sitä 18,25 prosenttiin.

Keskimääräinen kuntaveroprosentti Suomessa on nyt 19,87. Pääosa ensi vuoden veroprosentin korottajista on pieniä kuntia. Erityisesti joukosta erottui vajaan tuhannen asukkaan Pelkosenniemi, jossa kuntavero nousee kerralla kaksi prosenttiyksikköä 21,50 prosenttiin.

Pelkosenniemi ei silti edusta ennätyksellistä tasoa Suomessa, vaan korkein vero on Savonlinnassa, 22,50 prosenttia. Siinä on eroa veroparatiisi Kauniaisiin peräti kuusi prosenttiyksikköä.

Monet kunnat kiristävät myös kiinteistöveroaan, mutta siinäkin ne toimivat varovasti.

Yksi selitys maltilliseen veronkorotuslinjaan on, että kunnat ovat onnistuneet pitämään kulunsa kurissa. Tilastokeskuksen mukaan kuntien ja kuntayhtymien nettokustannukset nousivat viime vuonna vain 0,8 prosenttia.

Kuntien väliset erot verotuksen tasossa näyttävät revenneen suuriksi, mutta nimelliset veroprosentit eivät kerro kuin osatotuuden.

Valtio on vuosien mittaan päättänyt lukuisista vähennyksistä kuntaverolla verotettavaan tuloon, esimerkiksi ansiotulo- ja perusvähennyksestä.

Vähennykset pienentävät kuntien veropottia, jolloin ne nostavat nimellisiä veroprosenttejaan, jotta turvaisivat edes entiset tulot.

Vähennysten takia kuntien todellinen eli efektiivinen veroaste on ensi vuonna keskimäärin hieman alle 15 prosenttia. Nimellinen tuloveroprosentti nousee, mutta kuntalaisten kannalta on olennaisempaa, että todellinen veroaste näyttää ensi vuonna hieman laskevan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat