Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriön päälliköt: Julkisissa hankinnoissa pitäisi suosia lähiruokaa

Pääkirjoitus
 
Jaana Husu-Kallio ja Anna-Leena Miettinen

Hallitusohjelman tavoitteena on tehdä suomalaisesta ruoantuotannosta kannattavaa ja kasvattaa kauppatasetta. Näiden tavoitteiden saavuttaminen vaatii, että suomalaisten elintarvikkeiden käyttöä kotimaassa edistetään ja että samalla lisätään suomalaisen ruoan osuutta julkisissa hankinnoissa.

Suomessa syödään päivittäin noin kaksi miljoonaa julkisen ruokapalvelun tarjoamaa ateriaa. Ei siis ole yhdentekevää, mistä raaka-aineet tulevat. Elintarvikkeiden hankkiminen lähialueelta luo työllisyyttä, kehittää elinkeinotoimintaa sekä parantaa ruokaturvallisuutta ja huoltovarmuutta.

Strateginen päätöksenteko vaikuttaa merkittävästi elintarvikehankintoihin. Kunnan strategiaan tulee kirjata selvästi, mitä asioita kunnassa pidetään tärkeinä ja millaisia tuotteita ja palveluita verorahoilla hankitaan. Kunta voi luoda itselleen oman ruokapolitiikan tai nostaa ruoan elinkeinostrategiansa osaksi.

Hankintastrategiassa tulee huomioida kestävän kehityksen mukaiset elintarvikkeet, kuten lähiruoka ja luomu, ja ohjeistaa niiden hankintaan. Asioiden kirjaaminen kunnan strategiaan lujittaa päätöksentekoa ja valtuuttaa virkamiehet työskentelemään linjausten mukaan.

Valtion hankintoja sitoo vuonna 2013 tehty valtioneuvoston periaatepäätös. Suositusten mukaan myös muiden julkisten toimijoiden tulisi soveltaa periaatepäätöksen linjauksia. Tämä tarkoittaa, että julkisten ruokapalvelun tarjoajien on hankittava ravitsemussuositusten mukaista, kasvispainotteista tai sesonginmukaista ruokaa ja että tarjotusta ruoasta 20 prosenttia on vuoteen 2020 mennessä luomua.

Monet julkisen sektorin keittiöt ovat luopuneet lähiruoan ja kotimaisten tuotteiden hankinnasta. Hinnan lisäksi syynä voi olla se, että ruokapalvelutoiminnot ovat keskittyneet ja ruokailijoiden yksikkökohtaiset määrät ovat lisääntyneet.

Hankintalainsäädännön tiukka tulkinta on syrjäyttänyt lähialueiden toimijoita. Ruokapalveluiden tarjoajat pelkäävät liikaa markkinaoikeuteen joutumista. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin. Useissa julkisissa ruokapalveluissa hankitaan lähiruokaa, vaikka ruokailijoita olisi paljon.

Paikallisten yrittäjien tuotanto- ja jalostusmäärät eivät riitä kaikkialla ammattikeittiöiden tarpeisiin. He voivat kuitenkin päästä ruoan toimittajiksi tekemällä yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa tai tukkuliikkeiden kautta.

Ruokalistojen suunnittelu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaista ruokaa lautasille päätyy. Listoja suunniteltaessa on huomioitava lähellä tuotetun ruoan tarjonta. Tämä on tehtävä hyvissä ajoin ennen tarjouspyynnön tekemistä.

Ruokapalvelut voivat tehdä elintarvikkeiden tarjouspyynnöt itse. Jos ne teettävät pyynnöt hankintatoimen asiantuntijoilla, näille tulee kertoa tarkasti, millaista laatua ja mitä ominaisuuksia tuotteilta halutaan. Jo sopimuskaudella kannattaa valmistautua seuraavaan hankintakauteen esimerkiksi testaamalla tuotteita yhdessä yrittäjien kanssa.

Esitys uudesta hankintalaista on tulossa pian eduskunnan käsiteltäväksi. Uusi laki ei kiellä tarjouspyynnön tekijää keskustelemasta etukäteen alueen yrittäjien kanssa. Vuoropuhelu on tärkeintä hankinnan valmisteluvaiheessa, jolloin tehdään tärkeimmät ratkaisut.

Ruokapalveluilla on useita mahdollisuuksia hankkia tuotteita pieniä määriä tai kokeiltavaksi. Ostaja voi esimerkiksi pidättää itsellään oikeuden ostaa sopimuskauden aikana pieniä eriä kausi- tai erityistuotteita muilta toimittajilta. On tärkeää mahdollistaa myös tarjoukset vain joistakin elintarvikkeista.

Uusi hankintalaki kannustaa ottamaan elintarvikkeiden hankinnassa huomioon ympäristövaikutukset ja sosiaaliset tekijät. Myös eläinten hyvinvointia voi käyttää hankinnan kriteerinä.

Hankinnassa voidaan hyödyntää ulkopuolisten sertifioimia laatujärjestelmiä. Apua hankintoihin on saatavilla muun muassa Kuntaliitosta ja ruoanhankinnan kestävyyttä edistävältä Ekocentrialta.

Suomessa tuotetaan tutkimusten mukaan turvallista, laadukasta ja maukasta ruokaa. Oikeanlainen hankinta mahdollistaa sen, että voimme nauttia kotimaisesta ruoasta myös joukkoruokailussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat