Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorin torjunta vaatii tarkkuutta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kokonaisen eurooppalaisen suurkaupungin normaalin elämänmenon pysäyttäminen yli kolmeksi vuorokaudeksi terroriuhan vuoksi olisi vaikuttanut vielä äskettäin lähes mahdottomalta ajatukselta. Puolitoista viikkoa Pariisin terrorihyökkäysten jälkeen ennennäkemättömän laajat turvallisuustoimet hyväksytään helpommin, koska terrorismin uhka on muuttunut välittömämmäksi ja vastatoimien tarve ilmeisemmäksi.

Lauantaina Brysselin 1,2 miljoonaa asukasta ja tuhannet kaupungissa vierailijat noudattivat enimmäkseen protestoimatta viranomaisten määräystä tyhjentää kadut ja julkiset tilat. Maanantaina operaatio jatkui, vaikka merkittävä osa julkisista ja yksityisistä työpaikoista toimi jo normaalisti.

Maanantai-iltaan mennessä pidätettiin 21 ihmistä epäiltyinä terrorihankkeista, mutta Pariisin iskuihin osallistumisesta epäilty Salah Abdeslam ei ollut heidän joukossaan. Turvallisuusjoukot eivät myöskään löytäneet aseita eikä räjähteitä.

On selvää, että Brysselin operaatiota arvioidaan jälkikäteen kriittisesti, mikäli lisänäyttöä terrorihankkeista ei saada julki. Myös Ruotsissa viranomaiset joutuivat viikonvaihteessa puolustamaan toimintaansa, kun valmiustilan korottamisen ja laajan poliisioperaation jälkeen pidätetty mies vapautettiin rikosepäilyjen puuttuessa.

Nykyisillä tiedoilla on ennenaikaista leimata sen enempää Belgian kuin Ruotsinkaan operaatioita epäonnistuneiksi tai ylimitoitetuiksi. Viranomaisten yksityiskohtainen tiedustelutieto ei ole julkista, ja molempien maiden viranomaisten mukaan terroriuhat ovat edelleen olemassa.

Operaatiot toteutettiin kovan paineen alla. Missään ei haluta nähdä toista lähimainkaan Pariisin hyökkäyksen kaltaista iskua. Näytön tarve on suurin Ranskassa, missä poliisiviranomaiset ilmoittivat maanantaina, että marraskuun 13. päivän jälkeen lähes 300 ihmistä on pidätetty tai määrätty kotiarestiin terroriepäilyjen vuoksi.

Poliittinen paine ei saa johtaa Euroopassa huonosti suunniteltuihin ja kansalaisten turvallisuuden kannalta perusteettomiin pakkokeinoihin. Ne vievät uskottavuutta terrorismin vastaisilta hankkeilta, rajoittavat vapauksia riittämättömin perustein, syventävät epäluuloja muslimien ja muiden väestöryhmien välillä ja lopulta ruokkivat terrorismia.

Terrorismin tukahduttamiseen tarvitaan kuitenkin myös kovia pakkotoimia. Terrorismia ei pysäytetä väittelyllä eri maiden syyllisyydestä Lähi-idän sekasortoon.

Tarkan harkinnan tarve pätee myös terrorihyökkäysten käynnistämiin poliittisiin ja sotilaallisiin prosesseihin.

Ranskan päätös vedota terrorihyökkäyksen jälkeen EU:n perussopimuksen sotilaalliseen avunantopykälään herätti voimakasta vastakaikua Suomessa. Erityisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistö on aiemmin pitänyt pykälää merkittävänä Suomen turvallisuudelle.

Ranskan saama avustussitoumus oli Suomelle hyvä mahdollisuus korostaa EU:n avustuspykälän olemassaoloa. Siinäkin vaikutus kääntyy kielteiseksi, jos pykälään yritetään ripustaa liikaa merkityksiä. Nato-maiden keskinäiset puolustusjärjestelyt mainitaan erikseen myös EU:n perussopimuksessa.

Viikon alkaessa Ranskan presidentti François Hollande tapasi muiden maiden johtajia ilmoituksensa mukaan kootakseen laajaa liittoumaa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Siinäkin on maltin paikka. Kyse on jo olemassa olevan liittouman vahvistamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat