Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliiton on vaikea kasvattaa kannatustaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki yllätti lauantaina ilmoittamalla, että hän jättää puheenjohtajan tehtävän ensi kesän puoluekokouksessa.

Arhinmäki perusteli lähtöään sillä, että puolueen on uudistuttava tasaisin väliajoin. Verraten nuoresta iästään huolimatta – hän täyttää joulukuussa 39 vuotta – Arhinmäki on toiminut puolueensa puheenjohtajana jo kuusi vuotta.

Seuraajaspekulaatioissa on pyörinyt kolme nimeä: kansanedustajat Li Andersson, 28, Aino-Kaisa Pekonen, 37 ja Hanna Sarkkinen, 27. Myös kansanedustaja Jari Myllykoski, 56, on ilmoittanut tavoittelevansa puheenjohtajuutta.

Vasemmistoliitto on lyhyen historiansa aikana uusinut kasvonsa perusteellisesti. Skp:n ja Skdl:n perillisestä on Arhinmäen aikana tullut ydinvoimaa vastustavien ja perustuloa kannattavien puolue. Vanhojen työläiskommunistien sijaan vasemmistoliitto kilpailee samoista äänestäjistä vihreiden kanssa. Toisaalta Arhinmäessä on samaa opportunistin ja poliittisen populistin vikaa kuin perussuomalaisten puheenjohtajassa Timo Soinissa.

Välillä Arhinmäki myös lukee politiikan pelikirjaa väärin. Kun Kreikassa vasemmistopuolue Syriza voitti Alexis Tsiprasin johdolla parlamenttivaalit, Arhinmäki julisti, että Kreikan tie olkoon Suomenkin tie: menoleikkausten sijaan Suomi tarvitsee elvytystä.

Vasemmistoliiton suosio ei näy kokonaisuudessaan puolueen vaaleissa saamissa äänimäärissä. Erityisen suosittu puolue on nuorten opiskelijoiden keskuudessa. Puolueen ongelma onkin, kuinka saada suosio aktivoitua äänestämiseksi. Puolueen kannatus on laskenut tasaista tahtia vuodesta 1995 alkaen. Vuoden 1995 eduskuntavaaleissa puolue sai 11,16 prosenttia äänistä ja 22 edustajaa eduskuntaan. Viime kevään vaaleissa ääniosuus oli enää 7,13 prosenttia ja edustajia 12.

Puheenjohtajan vaihdos on perinteinen keino yrittää kääntää kannatus kasvuun. Niin tekevät kaikki puolueet. Äänestäjäkunnan vaihdoksen jälkeen vasemmistoliiton profiili on kuitenkin liian samanlainen kuin vihreillä. Kannatuksen kasvattaminen voi olla vaikeaa, valittiinpa puheenjohtajaksi kuka tahansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat