Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotihoidon kääntöpuoli

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tätä on vanhusten kotihoidon karu arki: Helsingin kaupungin palvelukeskuksen turvapuhelinpäivystys kävi pelkästään lokakuussa 350 kertaa kotikäynnillä nostamassa lattialle kaatuneen vanhuksen ylös (HS 22.11.).

Kotihoidossa on nykyisin hyvin huonokuntoisia vanhuksia. Taustalla jyllää jo 1980-luvulla alkanut ajattelutavan muutos, jonka mukaan laitoshoitoa vähennetään ja kotiin tuotavia palveluita lisätään.

Laitoshoitoa eli vanhainkoteja ja terveyskeskusten pitkäaikaispaikkoja on yhä vähemmän. Avohoidossa eli omassa kodissaan tai palvelutaloissa asuvien osuus on kasvanut. Tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että kunnat eivät ole lisänneet palveluasumista eivätkä kotihoitoa samassa tahdissa kuin laitoshoitoa on purettu.

Kunnille tulee säästöjä myös niin, että laitoshoidossa olevien lääkkeet maksaa kunta, avohoidossa maksajina ovat sairausvakuutus ja asukkaat itse.

Muistisairaiden määrän kasvaessa herää kysymys, missä menevät laitoshoidon purkamisen rajat.

Kääntöpuolena ovat HS:n kirjoituksessakin kuvatut yölliset kotikäynnit, vanhusten jatkuvat kuljetukset päivystyssairaaloihin ja turvattomuuden tunne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat