Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastosovulle askelmerkit

Pääkirjoitus
 
Heli Saavalainen

Kuusi vuotta sitten valmistauduttiin Kööpenhaminan ilmastokokoukseen suurella hypetyksellä. Maailman piti muuttua kertaheitolla paremmaksi, koska kyllähän maiden on pystyttävä sopimaan niin ison ja kaikkia koskevan asian kuin ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Media kaivoi Suomessakin esiin kaikki vähänkin ilmastonmuutokseen liittyvät aiheet jopa ihmisten syyllistämiseen asti. Pohdittiin lentomatkustamisen eettisyyttä ja esimerkiksi sitä, saako kesämökillä lämmittää uima-allasta. Itse kokoukseen osallistui ennätysmäärä valtioiden johtajia, ja kymmenettuhannet ihmiset marssivat kaduilla ympäristön puolesta.

Tahtotila oli kova. Siksi pettymys oli valtava, kun sopua ei syntynyt.

Nyt maailman maat valmistautuvat Pariisin ilmastokokoukseen, jossa on määrä solmia kaikkia maita sitova ilmastosopimus. Tavoite on maapallon lämpenemisen rajoittaminen kahteen asteeseen.

Odotukset ovat taas kovat, joskin epäilyksiä on ilmassa. Kuudessa vuodessa on silti tapahtunut muutakin kuin pidetty farsseiksi muuttuneita jättikokouksia.

Ilmastonmuutosta torjutaan jo laajasti esimerkiksi kunnissa, yrityksissä ja vakuutus- ja rahoituslaitoksissa. Sijoittajat vetävät sijoituksiaan yhtiöistä, joilla on iso hiilijalanjälki. Shell vetäytyi kansalaistoiminnan seurauksena arktisen alueen öljynporauksesta, millä on suuri vaikutus koko öljyalalle.

On huomattu, että ilmastonmuutos on myös mahdollisuus. Sen torjumisella voi säästää rahaa. Sen sijaan kuivuus, tulvat ja helleaallot lisäävät kustannuksia. On havaittu, että keinot ovat jo käsillä ja että olemassa olevilla ratkaisuilla voidaan säästää energiaa ja rahaa. Ei tarvitse lopettaa lentämistä eikä uida jäätävässä altaassa tai istua pimeässä.

Maat ovat valmistautuneet Pariisiin paremmin kuin Kööpenhaminaan. Kunnianhimoa on ehkä vähemmän mutta nyt ollaan realistisempia. Ei edes tavoitella kaikille samanlaisia päästövähennyksiä. Maat ovat ilmoittaneet, mihin ne ovat valmiita vuoden 2020 jälkeen. Kiina ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet olevansa mukana. Myös Venäjän presidentti on tulossa kokoukseen.

Ilmapiiri on parempi kuin vuosiin. Jonkinlainen sopu voi jopa syntyä.

Ensi viikolla alkavassa kokouksessa punnitaan valtioiden todellinen tahtotila. Suuria kansalaistapahtumia Pariisin kaduilla ei ehkä nähdä, mutta maailma pitäisi pelastaa. Aikaa askelmerkkien sopimiseen on kaksi viikkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat