Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Innovaatiot ovat vaarallinen muotihuume, Suomeen tarvitaan ”imitaatiotaloutta”

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Haluaisin koetella uskoanne innovaatioihin. Helppoahan se ei ole, koska innovaatiot ovat nykyään vastaus kaikkeen. Vasemmalla uskotaan, että ne poistavat irtisanomisten tarpeen, oikealla uskotaan, että ne sulattavat tulevat veronkorotukset.

Innovaatiot ovat vaarallinen muotihuume, koska niiden rinnalla kaikki muu näyttää hiukan joutavalta näpertelyltä. Innovaatio on laihduttajan ihmekapseli, jonka otettuaan ei tarvitse lisätä liikuntaa eikä vähentää syömistä. Innovaatiot syntyvät ”jossain”, kunhan vain muistamme perustaa riittävän monta komiteaa painottamaan innovaatioiden tärkeyttä.

Jos aitoja innovaatiota ilmaantuu, ne ovat tietenkin tervetulleita. Ongelma on siinä, että innovaatiot ovat erittäin hidas tapa nostaa tuottavuutta.

Uutiset kertoivat perjantaina Taneli Riihosesta, jonka väitöstyön löydös saattaa merkitä miljardibisnestä radiotaajuuksien niukkuudessa elävälle it-maailmalle. Jos vaikkapa Nokia on hereillä, kuten uskon, Suomi saattaa hyötyä tämänkaltaisista oivalluksista. Mutta Suomi ei hyödy siitä yksin tai automaattisesti, ja parhaimmillaankin vasta monen, monen vuoden kuluttua.

Jos siis luovumme hetkeksi innovaatioiden pelastuskertomuksesta, mitä tilalle? Mitä pikku askareita voisimme tehdä tuottavuusjoulua odotellessa?

Nyt kannattaisi laajentaa paikallista sopimista, joka on nopein tie parantaa tuottavuutta.

Paikallisen sopimisen perusidea on lisätä joustoa ja parantaa liikkuvuutta. Tuottavuus kasvaa, kun työntekijät ovat oikeilla paikoilla. Murroksessa olevassa taloudessa tämä korostuu aina vain enemmän. Kysymys on siis työn tehokkaasta suuntaamisesta ja jakamisesta.

Ammattiyhdistysliike sanoo, että paikallista sopimista ei tarvitse lisätä, koska nyt jo voidaan sopia paikallisesti. Niinpä, voidaan sopia detaljeista – kuten siitä, mikä on palkanmaksun ajankohta tai lomapalkan maksun rytmi. Ikävä kyllä tällaisen sopimisen kansantaloudelliset vaikutukset ovat ohuita.

Järjestäytymättömät työnantajat eivät voi sopia senkään vertaa kuin järjestäytyneet. Nykyjärjestelmässä vastuut velvoittavat, mutta jouston mahdollisuudet eivät koske kaikkia.

Pelkään pahoin, että hallituksen yritykset laajentaa paikallista sopimista valuvat työehtosopimusneuvotteluiden asiaksi ja hautautuvat lopulta hitaasti. Jos asia menee tes-pöytään, sille tuskin tapahtuu pariin vuoteen mitään.

Jos paikallisen sopimisen edistäminen hyytyy tähän, se on Juha Sipilän (kesk) hallituksen työmarkkinoiden uudistusevankeliumin loppu. Sen jälkeen voimme vain toivoa ihmettä.

Voimme myös tehdä kuten maailmalla arvostettu ekonomisti Bengt Holmström ehdottaa ja rakentaa innovaatioiden rinnalla ”imitaatiotaloutta”.

Maailman menestyneimmän kauppaketjun Wal-Martin perustaja Sam Walton kiersi aikoinaan vuoden Korvettes-kauppaketjun halpahalleja ja haastatteli johtajia, myyjiä ja asiakkaita. Hän halusi ymmärtää, miksi Korvettes menestyi ja missä se ei ollut vielä onnistunut. ”Koko lailla kaiken mitä olen saanut aikaiseksi, olen kopioinut muilta”, Walton tokaisi.

Holmström huomauttaa, että imitoiminen ei ole mekaanista kopioimista. Kopioida osaa kuka tahansa, ja jos se olisi ratkaisu, kaikkihan sitä tekisivät. Kysymys on siitä, että ”seisomme jättiläisten hartioilla”. Ensin on opittava työllä ja taidolla, ja sitten on tuotava vanhaan oma, uusi lisä.

”Innovaatiot syntyvät useimmiten sattumalta ja monesti pienten parannusten ohessa. Minusta keskimäärin erittäin hyvin koulutetulle, pienelle kansalle sopii tämä imitaatio–innovaatio-malli erinomaisesti. Meillä riittää tekemisen taitoa, kunhan päästään alkuun,” hän sanoo.

Yritykset imitoivat kehottamattakin, mutta ajatus koskee yhtä lailla työmarkkinoiden käytäntöjä ja julkisia palveluita.

Työelämässä olen suositellut ennenkin imitoitavaksi Saksan Hartz-reformeja. Myös sote-uudistuksessa olisi kannattanut maltillisesti jäljitellä valmiita eurooppalaisia malleja ja jättää väliin oma mahti-innovaatiomme, sosiaali- ja terveyspalveluiden integroiminen, joka tukehtuu omaan suuruuteensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat