Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työajan lisäys olisi eduksi Suomelle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Työajan pidentämisen vaikutuksia on erittäin vaikea arvioida etukäteen.
Työajan pidentämisen vaikutuksia on erittäin vaikea arvioida etukäteen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen Pankki ynnää selvityksessään työajan pidentämisen myönteisiä ja kielteisiä seurauksia. Vaikka selvitys pitääkin monia seurauksia epävarmoina, sen mukaan saldo on positiivinen: työajan jatkamisesta olisi hyötyä. Yksikkötyökustannukset alenisivat ja bruttokansantuote kasvaisi, kun investoinnit, vienti ja yksityinen kulutus lisääntyisivät.

Pankin selvitys on vahva lukuvinkki hallitukselle ja työmarkkinoiden toimijoille – vaikka kirjoittajat muistuttavatkin, ettei laskelmia ole tarkoitettu kannanotoiksi työajan pidentämisen puolesta tai sitä vastaan. Ainakaan jälkimmäistä kannanottoa selvityksessä ei ole.

Hallitus on toivonut, että työmarkkinoilla löydettäisiin ratkaisut, joilla yksikkötyökustannuksia lasketaan. Hallitus on valmis tekemään tällaisia päätöksiä myös omin päin. Yksi tapa laskea yksikkötyökustannuksia on, että työaikaa pidennetään ilman palkan vastaavaa lisäystä. Toisin päin sanottuna: työn ulkopuolella syystä tai toisesta vietettyä aikaa pitäisi vähentää.

Työajan pidentämisen vaikutuksia on erittäin vaikea arvioida etukäteen – sen selvityskin myöntää. Jos kaikkien työaika pidentyisi ilman mitään tätä etua syöviä sivuvaikutuksia, lopputulos olisi melko yksiselitteinen.

Ensimmäinen ongelma on, että kaikkien työaikaa ei ole edes järkevää yrittää pidentää. Moni korkean tuottavuuden alan osaaja työskentelee jo nyt ilman jäykkiä työaikoja. Muutamat työpaikat toimivat kolmessa vuorossa, eikä päivään saa mahtumaan enempää tunteja.

Tuottavuus ei kasva samaa tahtia työajan pidentymisen kanssa. Pidentyvät työpäivät saattavat johtaa lisääntyviin sairauslomiin. Lisäksi työaikaa on vaikea jatkaa ilman, että siitä seuraisi ennemmin tai myöhemmin vaatimuksia, joiden mukaan ratkaisu tulee kompensoida laajalti palkoissa.

Maailmalta on tullut selvityksiä työajan lyhennyksistä, mutta pidennyksiä on tutkittu vain vähän. Lyhennysten seuraukset eivät ole olleet rohkaisevia. Tässäkin on arviointiongelmia. Esimerkiksi Ranskassa tuorein työajan kutistaminen ei auttanut: toimi ei luonut toivotusti uutta työtä. Tosin ratkaisu osoittautui heti alkuun niin hankalaksi, että yksityisellä sektorilla säädöstä alettiin kiertää luvalla ja luvatta.

Monien varaumien jälkeenkin Suomen Pankin selvitys päätyy siihen, että pienehkö pidennys vuosityöaikoihin – viikkotyöajan laskennallinen pidennys 40 tuntiin – olisi eduksi Suomelle. Yritysten kustannukset laskisivat, pääoman käyttöaste nousisi ja työllisyyttä voisivat kohentaa ne yritykset, joissa maksetaan runsaasti ylitöistä. Suomen Pankin mukaan Suomi ylittäisi pidemmän työajan avulla talouskasvussa selvästi ne arviot, joita tulevien vuosien kasvusta on tehty nykyisillä työaikaoletuksilla.

Jos kaipaa lisää lukuvinkkejä, kannattaa ottaa Suomen Pankin selvityksen rinnalle tuore Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Suomea koskeva raportti. IMF varoittaa hallitusta liian äkkinäisistä säästöistä mutta suosittelee työpanoksen kasvattamista, työmarkkinoiden joustavoittamista ja yksikkötyökustannusten alentamista. Myös IMF sanoo kustannusten nousseen nopeammin kuin Suomen kilpailijamaissa.

IMF tarjoaa jopa yhden kohteen, josta pidempää työvuotta voisi etsiä. Rahaston mukaan Suomessa menetetään sairauspoissaolojen vuoksi enemmän työviikkoja kuin missään muussa OECD-maassa. Tähän huomioon voi vastata panemalla jarruja sairauslomien käytölle tai muuttamalla työoloja ja johtamista niin, että sairastumiset vähenevät. Jälkimmäinen tie olisi parempi ja tarjoaisi yhteisen edun työnantajille, työntekijöille ja – kuten Suomen Pankin laskelmista voi päätellä – kansantaloudelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat