Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota Syyrian ilmatilassa ylitti vaarallisen rajan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tätä on osattu pelätä, oli yksi yleisimmistä asiantuntijoiden reaktioista venäläisen hävittäjän alasampumiseen Turkin ja Syyrian rajan tuntumassa.

Turkki ilmoitti, että tiistaiaamuna kaksi sen hävittäjää ampui alas venäläishävittäjän. Turkin mukaan konetta oli ensin varoitettu kymmenen kertaa viidessä minuutissa Turkin ilmatilan loukkaamisesta, tuloksetta.

Venäjän ensimmäisen version mukaan sen hävittäjä ammuttiin alas maasta käsin Syyrian ilmatilassa

Siitä lähtien, kun Venäjä aloitti syyskuun lopussa pommituslennot Syyriassa, on uhkakuvana ollut yhteenotto venäläisten ja Yhdysvaltain johtaman liittouman hävittäjien kesken. Vakavissa uhka-arvioissa ei ole odotettu, että koneet tulittaisivat toisiaan Syyrian yllä harkitusti, mutta vahinkojen ja väärinkäsitysten mahdollisuus on ollut suuri. Uhka-arvioiden joukossa ilmatilan loukkaukset ovat olleet suurin riskitekijä.

Turkin lisäksi Syyrian naapurimaista Israel ja Jordania ovat täysin kykeneviä ampumaan alas ilmatilansa loukkaajat.

Alasampumisen jälkeen Turkki oli välittömästi yhteydessä puolustusliitto Natoon, jonka jäsen maa on.

Jäsenmaan puolustaminen sotilaallista hyökkäystä vastaan on Naton perussopimuksen kuuluisan viidennen artiklan mukaan yhteinen velvoite. Koneen alasampuminen ei kuitenkaan johtanut välittömästi muuhun kuin Nato-maiden pysyvien edustajien ylimääräiseen kokoontumiseen Brysselissä.

Nato ei ole osallistunut sotatoimiin Syyriassa millään muulla tavalla kuin lähettämällä torjuntaohjuksia Turkkiin. Valvoessaan maan ilmatilaa Turkin hävittäjät suorittavat kansallista tehtävää.

Voimankäyttö Venäjän – tai sitä ennen Neuvostoliiton – ja Naton jäsenmaan välillä on kuitenkin niin äärimmäisen harvinaista, että välikohtaus herätti voimakkaita reaktioita.

Presidentti Vladimir Putin syytti reaktiossaan Turkkia terrorismin kätyriksi. Turkkia vuorostaan ärsyttää se, että tapahtuma-alueella Venäjän koneet eivät pommita terrorijärjestö Isisiä vaan Turkin tukemia turkmeenikapinallisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat