Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroriuhka voi ajaa ei-slaavilaisen näköisiä pois Venäjältä

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Venäjä ilmoitti viime viikolla, että Egyptissä lokakuussa pudonneen venäläisen matkustajakoneen tuhon aiheutti terrori-isku.

Pari päivää sen jälkeen Norjassa puolueet pääsivät sopuun pakolaispolitiikan selvästä kiristämisestä.

EU ja Turkki pitävät tällä viikolla huippukokouksen. Siinä on määrä sopia keinoista, joilla EU:hun pyrkivät pakolaiset ja siirtolaiset pysäytetään jo Turkissa.

Diplomaattilähteiden mukaan EU on odotetusti jatkamassa Ukrainaan liittyviä Venäjän-vastaisia pakotteitaan.

Viime päivien uutiset ovat tuoneet mieleeni nuoren kaverin, joka työskenteli moskovalaisen lähikapakkani narikassa.

Hän puhui niin huonosti venäjää ja englantia, etten koskaan tiennyt hänestä sen enempää, vaikka meistä tuli kyllä nyökkäystuttuja. Oli kuitenkin selvää, että hän oli Venäjällä korkeintaan puolilaillisesti.

Siihen aikaan Venäjällä tiedettiin olevan noin 150 000 afganistanilaista, joista monilla oli kaikki luvat kunnossa ja koti Venäjällä.

Moskova oli myös yksi tärkeä välietappi afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden matkalla Suomeen. Moskovasta sai ostettua kyydin Latvian-vastaiselle metsäiselle rajalle, jonka toisella puolella odotti kyyti Pasilan poliisiasemalle.

Nyt Venäjän läpi tuleva pääreitti on kulkenut Norjaan.

En tiedä, mitä afganistanilaiselle narikkavahdille kuuluu tai missä hän on nyt.

Alussa luettelemillani uutisilla on kuitenkin väliä, jos hän on yhä Venäjällä. Venäjällä julkisesti myönnetty terroriuhka vaikeuttaa muiden kuin slaavilaisilta näyttävien elämää. Tämä voi jopa saada haluamaan pois, varsinkin kun Venäjän talous on sukeltanut. Venäjän talousongelmat johtuvat pitkälti öljyn hinnan laskusta, mutta myös pakotteilla ja niiden jatkumisella on vaikutusta.

Samaan aikaan Norja tekee kaikkensa osoittaakseen, ettei sinne ainakaan kannata yrittää.

Unohtaa ei kannata myöskään Afganistanin tilannetta. Olot ovat siellä tietenkin surkeat, ja viime aikoina myös äärijärjestö Isis on ilmaantunut hämmentämään tilannetta. Moni haluaa pois, mutta kuulee kyllä, että EU on ostamassa Turkilta rajavalvontaa.

Suomen viranomaiset sanoivat tiistaina, että turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt Ruotsin aloitettua rajatarkastukset.

Odotetaan nyt kuitenkin vielä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat