Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin ilmastokokous avaa mahdollisuuksia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maapallon keskilämpötila on tänä vuonna noussut jo yli celsiusasteen 1800-luvun jälkipuoliskon lukemista. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu onkin noussut maailmanlaajuisesti hallitusten asialistalle. Ensi viikolla Pariisissa alkavissa neuvotteluissa pyritään solmimaan maailmanlaajuinen ilmastosopimus, joka rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousun alle kahteen asteeseen.

Uudesta ilmastosopimuksesta on neuvoteltu vuodesta 2012 alkaen. Tähän mennessä 176 maata, mukaan lukien kaikki G20-maat, on kertonut alustavasti, miten ne aikovat osallistua sopimukseen. Näiden maiden päästöt ovat noin 95 prosenttia maailman päästöistä, ja Pariisin sopimuksesta on tulossa selvästi aiempia ratkaisuja kattavampi.

Kioton pöytäkirjan ensimmäisellä velvoitekaudella (2008–2012) päästiin vähän yli 20 prosenttiin maailman päästöistä ja toisella velvoitekaudella (2013–2020) enää vähän yli 10 prosenttiin. Pariisin sopimus koskee vuoden 2020 jälkeistä aikaa.

Kiistely ilmastotieteen ympärillä on laantunut. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on todettu selvästi merkittävimmäksi syyksi 1800-luvun loppupuolelta lähtien havaittuun lämpenemiseen. Samassa ajassa valtameret ovat lämmenneet ja niiden pinta on noussut 20 senttimetriä. Kaikki jäätiköt ovat alkaneet sulaa. Pohjoisella pallonpuoliskolla jää- ja lumipeite on kutistunut. Helleaallot, tulvat, kuivuus ja maastopalot ovat yleistyneet ja ne ovat aiheuttaneet selvästi aiempaa enemmän taloudellisia menetyksiä ja vaatineet useampia ihmisuhreja.

Tulevaisuudessa ilmastonmuutos aiheuttaa talouskriisejä, vähentää ravinnontuotantoa ja lisää pakolaisuutta. Ilmastonmuutos on jo vaikuttanut nykyiseen Euroopan pakolaiskriisiin: epävakautta Lähi-idässä ja Välimeren eteläpuolella edelsi arabikevät, jonka taustatekijöihin kuului kuivuuden aiheuttama ruoan hinnan nousu arabimaissa.

Ellei ilmastonmuutosta saada hillittyä, sen on arvioitu johtavan miltei miljardin ihmisen pakolaisuuteen elinkelvottomiksi muuttuvilta alueilta, kuten osista Afrikkaa.

Jos ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee tällä vuosisadalla rajusti, sen palautuminen luontaiselle tasolleen saattaa kestää jopa 100 000 vuotta. Hitaasti sulavat Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköt voivat nostattaa meriveden pinnan korkeutta jopa kymmenillä metreillä.

Suomessa keskilämpötilat ovat pohjoisen sijaintimme vuoksi nousseet jonkin verran keskimääräistä enemmän – 2,2 celsiusastetta 150 viime vuoden aikana. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on jo sinänsä myös Suomen kansallisen edun mukaista, mutta siitä olisi Suomelle myös välitöntä taloudellista etua.

Euroopan unioni päätti jo viime vuonna rajoittaa päästöjään vähintään 40 prosenttia vuoden 1990 tasolta vuoteen 2030 mennessä. Jos ilmastonmuutosta aletaan hillitä nykyistä määrätietoisemmin muuallakin kuin EU:ssa, Suomen energiaintensiivinen teollisuus hyötyy kilpailuedun tasoittumisesta.

Suomalainen teollisuus hyötyy päästöjen rajoittamisesta myös siten, että maailmanlaajuiset ilmastotoimet lisäävät vähäpäästöisten ratkaisujen – energiansäästön, uusiutuvan energian, hiilen talteenoton, ydinvoiman ja metsityksen – kysyntää. Ilmastonmuutoksen rajoittaminen kahden asteen lämmönnousuun vaatii Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan päästöttömään energiaan suunnattujen investointien välitöntä nelinkertaistamista vuoden 2013 tasolta.

Suomessa on Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan yli 3 000 yritystä, jotka näkevät ilmastonmuutoksen torjunnassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Keinot päästöjen vähentämiseksi ovat aiempaa edullisempia ja teknisesti entistä helpommin toteutettavissa. On arvioitu, että kahden asteen tavoitteen saavuttaminen vuoteen 2100 mennessä maksaa keskimäärin vain 0,06 prosenttia maailman valtioiden yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta.

Pariisin neuvottelut eivät kuitenkaan ole helppoja. Suurimmat kiistakysymykset koskevat kehittyneiden ja kehittyvien maiden välistä vastuunjakoa ja köyhimpien maiden ilmastotoimien rahoittamista.

YK:n ilmastonmuutosta koskevassa puitesopimuksessa vuonna 1992 valtiot jaettiin tiukasti kahteen luokkaan, joilla oli erilaiset vastuut ja oikeudet. EU on pitänyt tärkeänä, että Pariisin sopimus ottaa huomioon muutokset maiden olosuhteissa eikä lukittuisi vuoteen 1992.

Petteri Taalas ja Harri Laurikka

Taalas on Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja Laurikka Suomen pääneuvottelija Pariisin ilmastoneuvotteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat