Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä meininki täällä vallassa👍

Pääkirjoitus
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Viikko sitten Maailman terveysjärjestö WHO twiittasi koko arvovallallaan näin: ”Heräät yöllä, vatsaasi sattuu ja sinun pitää 💩.”

Twiitin sisältö ei ollut yllättävä (vessojen puute on massiivinen terveyshaitta), mutta mietitäänpä hetki sen muotoa: muun muassa rokotuksia ja ebolan vastaista taistelua koordinoiva globaali YK-järjestö katsoi, että hymyilevä ulosteen kuva ei syö organisaation uskottavuutta. Pikemminkin uskottavuus kasvaa.

Emojit ovat yksi esimerkki siitä, miten tavallista internetslangin käytöstä on tullut. Oxfordin sanakirja nimesi vastikään 😂-emojin vuoden sanaksi, koska viestittelemme sillä niin paljon.

Kuvan ja tekstin yhdistely on niin yleistä, että innokkaimmat puhuvat jonkinlaisesta siirtymisestä uuteen hieroglyfien aikaan.

Samalla muuttuu viranomaispuhe. Viime viikolla Oulun poliisilaitos kertoi olevansa ”ilahtunut 😄” saamastaan kehukirjeestä. Joensuun kaupunki pani paremmaksi kertomalla budjettivaltuustostaan videoilla, jotka esittävät ihmisen lailla ulvovia vuohia.

Maailmalla armeijat, vaalien ehdokkaat, poliisit ja jopa sortajat ovat ottaneet nettipuheen omakseen.

Käänne on merkittävä: siinä missä vallankäytön keskeisenä piirteenä pidettiin aiemmin viileää neutraaliutta, nyt virastot haluavat kertoa meille, että niilläkin on huumorintaju ja tunteet.

Ihmisiä mekin vain olemme, yrittää emojeja ja kuhameemejä syytävä viranomainen sanoa.

Tämä on periaatteessa hienoa. Internet somekohuineen on pakottanut vallankäyttäjät luopumaan pönötyksestä ja kohtelemaan ihmisiä ihmisinä.

Tämän avoimuuskehityksen symboli on emojiviestintä – tai ainakin sitä se voisi olla.

Kannattaa kuitenkin kysyä myös, onko samalla muuttunut myös vallankäytön rakenne, kuten emojit vihjaavat.

Jos on, virastojen kanssa asiointi on varmasti ihan uudella tavalla joustavaa – ihmisiähän tässä ollaan –, itseironia ulottuu myös ikäviin päätöksiin ja sanelun sijasta toiminta on keskustelua.

Pahinta näet olisi, jos tarjolla olisi vain tyhjä 😊.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat