Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihtoehdoilla on iso merkitys

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta käsitteli keskiviikkona oppositiopuolueiden vaihtoehtoja hallituksen ensi vuoden budjettiesitykselle. Koreografia oli odotettu: oppositio haukkui hallituksen leikkauksia. Hallitus puolestaan moitti opposition vaihtoehtobudjetteja epätäsmällisistä luvuista, höttöisyydestä ja rakenneuudistusten puutteesta.

Eduskuntakeskustelu jäi valitettavan vaisuksi. Pian keskustelun alettua lähti pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja sitten varapääministeri Timo Soini (ps). Tämä on sääli, sillä oppositiopuolueet olivat työstäneet esityksiään huolellisesti.

Hallitus on myös pitkin kevättä vaatinut oppositiolta vaihtoehtoja. Nyt kun niitä oli tarjolla, ministeriaitio oli valitettavan tyhjä.

Vaihtoehtobudjettien vaikutukset ensi vuoden talousarvioon ovat vähäiset. Viiden oppositiopuolueen kymmenistä yksittäisistä meno- ja tuloehdotuksista tuskin yksikään toteutuu.

Silti vaihtoehtobudjeteilla on iso merkitys.

On tärkeää, että hallituksen esityksille on ylipäätään tarjolla vaihtoehtoja. Hallitus perustelee liian usein esityksiään sillä, että sen on ”pakko” tehdä näin. Silti politiikassa on aina vaihtoehtoja. Leikkausten kohdentamisessa on kyse mitä suurimmassa määrin myös arvovalinnoista.

Vaihtoehtobudjettien täysistuntokäsittely on tärkeä osa parlamentarismia. Merkitys ei tule yksittäisistä muutosehdotuksista vaan ennen kaikkea kokonaisuudesta.

Eduskunta käsittelee hallituksen budjettiesitystä koko syksyn. Oppositio pääsee pääluokka kerrallaan räksyttämään hallituksen yksittäisistä esityksistä. Talousarvio on kuitenkin kokonaisuus, joka muodostuu valtion tuloista ja menoista. Vaihtoehtobudjetin käsittely onkin käytännössä ainoa hetki, jolloin oppositiopuolueet tarkastelevat valtiontaloutta kokonaisuutena. Jos johonkin momenttiin haluaa lisää rahaa, samalla pitää pohtia, mistä raha otetaan vai otetaanko mistään.

Vaihtoehtobudjeteista näkyy myös oppositiopuolueiden talouspolitiikan yleisempi linja. Vasemmistopuolueet ja vihreät kiristäisivät hyvätuloisten työn verotusta sekä pääomaverotusta. Rkp puolestaan keventäisi ansiotulojen verotusta kaikilla tulotasoilla. Vasemmistoliitto elvyttäisi voimakkaasti ja olisi valmis ottamaan 1,5 miljardia euroa lisää velkaa. Vihreät ottaisi lisävelkaa pari sataa miljoonaa euroa, Sdp, Rkp ja kristilliset eivät lainkaan.

Hallituksen ja opposition vääntö budjetista ei ole ihan reilu, sillä hallituksella on huomattavasti paremmat lähtökohdat. Hallituksen budjettivalmistelussa on mukana valtionhallinnon virkakoneisto ja sen asiantuntemus.

Viime vuosina opposition vaihtoehtobudjettien laatu on kuitenkin parantunut selvästi. Iso merkitys on sillä, että eduskunnan tietopalvelu antaa oppositiolle laskenta-apua. Tänä vuonna esityksissä on myös vaikuttavuusarvioita.

Asetelma on hallituslähtöinen siinäkin mielessä, että opposition vaihtoehtobudjettien pohjalukuina käytetään hallituksen esitystä ensi vuoden budjetiksi. Opposition vaihtoehdoissa esitetään siis muutoksia hallituksen esitykseen, ei tämän vuoden budjetin lukuihin. Tämä hämärtää kuvaa siinä mielessä, että opposition esittämät menolisäykset saattavatkin olla leikkauksia verrattuna nykytilanteeseen.

Sdp esittää esimerkiksi kehitysyhteistyöhön 105 miljoonan euron lisäystä. Koska hallitus on leikkaamassa kehitysyhteistyötä 330 miljoonalla eurolla, myös Sdp:n vaihtoehto tarkoittaisi huomattavia leikkauksia tämän vuoden tasoon verrattuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat