Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Argentiina oppi vaihtamaan presidenttiä ilman kaaosta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Argentiinan presidentinvaalit viime sunnuntaina olivat merkittävä käänne Latinalaisessa Amerikassa. Yksi mantereen suurista maista vaihtoi poliittista suuntaa, mutta toisin kuin usein aiemmin, teki sen ilman sekasortoa.

Presidentin virassa 10. joulukuuta aloittava Mauricio Macri joutuu vielä koville, kun hän ilmoituksensa mukaan yrittää ohjata Argentiinan takaisin maailmantalouden pääuomaan. Politiikassa hän kylmensi heti voittonsa varmistuttua suhteet Venezuelan vasemmistohallitukseen ja ryhtyi paikkaamaan yhteyksiä Yhdysvaltoihin.

Keskustaoikeistolaista puolueliittoa edustanut Macri voitti vaalien toisella kierroksella pitkään suosikkina pidetyn Daniel Sciolin, joka oli Argentiinan vasemmistopopulististen peronistien ehdokas. Scioli sai kampanjassaan vahvaa tukea väistyvältä presidentiltä Cristina Fernández de Kirchneriltä.

Vaalitulos merkitsi Argentiinassa uutta aikaa Fernándezin ja hänen edesmenneen miehensä Néstor Kirchnerin 12 vuotta kestäneen valtakauden jälkeen.

Kyse oli selvästä henkilökohtaisesta tappiosta Fernándezille, joka ei voinut pyrkiä kolmannelle perättäiselle presidenttikaudelle.

Kirchnerin pariskunnan poliittinen perintö on ristiriitainen, mutta ei yksinomaan kielteinen. Argentiinan politiikka jakautuu ajanjaksoihin, jotka ovat usein päättyneet sekasortoon.

Argentiinalla on kaikki edellytykset vaurauteen ja vakauteen. Ne ovat yhä uudelleen karanneet ulottumattomiin.

Diktaattorin ja kansanjohtajan Juan Perónin ja hänen nimissään hallinneiden presidenttien aika päättyi vuoden 1976 sotilaskaappaukseen. Verinen sotilasvalta vuorostaan romahti talouden mukana 1980-luvun alussa. Vuoden 1983 jälkeen valta alkoi siirtyä vaaleissa presidentiltä toiselle, mutta sekin vaihe päättyi talouden sekasortoon 2000-luvun alussa.

Kun Néstor Kirchner valittiin presidentiksi vuonna 2003, Argentiinalla oli ollut neljä valtionpäämiestä parin vuoden sisällä. Macrin haasteena on varmistaa, ettei jakautunut maa romahda jälleen nyt eikä hänen kautensa päättyessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat