Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi keskusta tarvitsee joka kerta Messiaan?

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta on arvosteltu poukkoilevasta päätöksenteosta. Esimerkiksi käyvät niin sanotut pakkolait: ensin hallitus aikoi leikata ylityö- ja sunnuntailisiä mutta päätyi sitten lomarahojen leikkaamiseen. Lomarahoista pitää tosin ensin säätää oma lakinsa, jotta niitä voi leikata.

Arvostelijoihin kuuluu muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön eläkkeelle jäänyt kansliapäällikkö Erkki Virtanen, joka luonnehtii hallituksen toimintatapaa ”sipilöinniksi”: tuodaan julkisuuteen yhtäkkiä erilaisia heittoja, joita ei ole mietitty valmiiksi eikä valmisteltu missään (ESS 10.11.).

Tuorein tapaus nähtiin eduskunnassa. Ensin hallitus aikoi leikata eläkeläisten asumistukea. Hanke herätti sen verran laajaa vastustusta, että se peruttiin. Eduskunnan tiistaisessa täysistunnossa heräsi kuitenkin epätietoisuus, kun levisi tieto, että eläkeläisten asumistuen leikkausten perumisen kompensoimiseksi kaikkien, siis myös eläkeläisten, asumistukea leikataan.

Joku ehti vinoilla, että Sipilä on vaihtanut kuuluisan kakkaransa päivänkakkaraan: leikataan, ei leikata, leikataan . . .

Viime sunnuntaina (22.11.) Ylen Pääministerin haastattelutunnilla Sipilä puolusti hallituksensa suunnanmuutoksia.

”Ei se ole soutamista ja huopaamista, vaan jatkuvaa herkkyyttä sille, että löytyykö parempi keino. Toinen mahdollisuus on vatuloida näitä asioita vaalikauden loppuun saakka ja todeta, että taaskaan ei saatu mitään aikaan”, Sipilä totesi hieman ärtymystä äänessään. Ärtymys saattoi tosin olla näyteltyä.

Keskustassa on aika ajoin noussut johtohahmoksi vahva persoona, jonka ihailu on mennyt yli äyräiden. Mieleen tulevat ainakin Urho Kekkonen, Paavo Väyrynen, Esko Aho ja nyt Juha Sipilä. Kekkonen ei tosin ollut koskaan keskustan tai maalaisliiton puheenjohtaja, mutta siitä huolimatta hän on keskustan historian todellinen suurmies.

Keskustalaisille ei ole riittänyt johtaja, joka olisi primus inter pares, ensimmäinen vertaistensa joukossa. Hyvä keskustajohtaja on ollut kaikessa ylivertainen. Kekkonenkin hoiteli idänsuhteet, kotimaan politiikan, aluepolitiikan ja teollisuuspolitiikan, mutta oli myös muita kovakuntoisempi hiihtäjä ja totta kai sai aina ne suurimmat kalat.

Ahon, ”Kannuksen Kennedyn”, aikaan keskustassa kiersi tarina, jossa mainittiin myös sisäministeri Mauri Pekkarinen. Tätä kehuttiin, että ”kyllä se on hyvä mies, suorastaan Jumalasta seuraava. Eikä hän kovin kaukana ole Ahostakaan”.

Sipilä tuntuu jatkavan keskustajohtajien perinnettä, jolle löytyy vertailukohta vain Pohjois-Koreasta. Sipilä on omalla työllään miljonääriksi noussut Pelle Peloton. Pääministerin tehtävien antaessa myöten hän värkkää autotallissaan kaikkea hyödyllistä, kuten vaikkapa sähkökäyttöiset kottikärryt. Häkäpönttöauto hänellä on jo.

Puheenjohtajien vitjaan mahtuu myös vähemmän karismaattisia henkilöitä. Anneli Jäätteenmäki oli pääministerinä katastrofi. Hänen eronsa jälkeen pääministeriksi ja sittemmin puheenjohtajaksi nostettiin Matti Vanhanen, jota kutsuttiin ”sattumapääministeriksi”. Kun hänkin jätti homman kesken toisen hallituskautensa aikana, tilalle nostettiin Mari Kiviniemi, jonka johdolla keskusta koki kaikkien aikojen vaalitappion.

Vahvojen johtajien hurmoshenkisessä palvomisessa on se ikävä piirre, että palvonnan kohde alkaa itse uskoa olevansa korvaamaton. Kekkonen ei sietänyt lainkaan kritiikkiä – ei myöskään sitä, jos joku hiihti ohi tai sai suuremman kalan. Väyrynen taas piti pitkään ainoana virheenään sitä, että hän luopui keskustan puheenjohtajuudesta. Eikä kukaan lie kuullut, että Esko Aho olisi myöntänyt olleensa joskus väärässä.

Myös Sipilä on alkanut osoittaa kärsimättömyyttä, jos asiat eivät suju niin kuin hänen mielestään pitäisi.

Sipilästä on tänä vuonna ilmestynyt henkilökuva. Kirjan esittelytekstissä todetaan: ”Sipilän menestyksen keskeiseksi selittäjäksi on tässä kirjassa nostettu hänen poikkeuksellinen persoonansa, jossa yhdistyvät menestyneelle ihmiselle epätavallinen itsensä korostamattomuus, mutkaton asenne muihin ihmisiin, helppo lähestyttävyys, kyky puhua niin, että ihmiset ymmärtävät ja jaksavat kuunnella häntä, halu pysähtyä kuuntelemaan muita sekä käytännönläheisyys ongelmien ratkaisussa.”

Pysy siinä sitten vaatimattomana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat