Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi siirtyy kohti Ruotsin mallia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätös lakkauttaa itseltään oikeudet tehdä keskitettyjä tulosopimuksia oli ajoitukseltaan yllättävä mutta tavoitteeltaan odotettu. EK on aiemminkin julistanut keskitettyjen sopimusten ajan päättyneeksi, mutta silti näihin sopimuksiin on palattu. Nyt asia vietiin varmuuden vuoksi EK:n sääntöihin.

Suomi ottaa tässäkin asiassa mallia Ruotsista. Sikäläinen työnantajajärjestö Svenskt Näringsliv lakkautti samaan tapaan itseltään mahdollisuudet tehdä keskitettyjä tulosopimuksia. Ruotsi luopui keskitetyistä ratkaisuista jo 1990-luvun lopulla.

Jos EK:n patruunoiden muodollisesti yksimielistä pintaa pystyisi raaputtamaan, löytyisi vivahde-eroja. Toisille olisi varmasti kelvannut palkkojen sopiminen keskitetysti, ettei työnantajaliiton tarvitse yrittää sopia asioista vahvan työntekijäliiton kanssa. Toisten mielestä siirtyminen liittokierroksiin on askel oikeaan suuntaan, mutta sellaisenaan vielä riittämätön. EK haluaakin enemmän painoa yrityskohtaiseen sopimiseen.

EK:lle – ja SAK:lle sekä STTK:lle tai näiden yhteenliittymälle sekä Akavalle – jäisi tulevissa neuvotteluissa koordinoijan rooli. Aina koordinaatio ei ole pelannut: vuodenvaihteen 2007–2008 liittokierroksen seurauksena palkat karkasivat käsistä, ja siitä Suomi maksaa vieläkin suurena työttömyytenä ja heikkona hintakilpailukykynä.

Työnantajaleiri ei aio hylätä keskitettyjä ratkaisuja aivan vielä. Parhaillaan käytävät neuvottelut kilpailukyvyn lisäämiseksi viedään loppuun. Paketin osia ovat yksikkötyökustannusten alentaminen ja äärimaltilliset palkankorotukset.

SAK on ehdottanut mallia, jossa palkat pidettäisiin vuonna 2017 ennallaan ja vuodesta 2018 lähtien vientiteollisuus määrittäisi palkankorotusten ylärajan. EK otti ehdotuksen tyytyväisenä vastaan. Neuvottelulähteiden mukaan päällä on ollut ”tekemisen meininki”.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT tosin ilmoitti torstaina hylkäävänsä keskitetyn ratkaisun ja käyvänsä ensi syksyn neuvottelut ala- ja liittokohtaisina. AKT:n irtautuminen ei toivottavasti vaaranna muiden neuvotteluja. Yksi liitto ei saisi kaataa muiden vakavaa pyrkimystä sopimukseen. Maan etu ei tosin ole ennenkään estänyt AKT:tä uhkaamasta voimatoimilla.

Palkansaajajärjestöistä pettynein EK:n päätökseen taisi olla SAK. SAK:n ja myös STTK:n pettymys kumpuaa tupojen loppumisen mahdollisesta seurauksesta: tasa-arvoista palkkapolitiikkaa on entistä vaikeampaa harjoittaa.

Akavan rauhallista suhtautumista taas selittää se, että kaikilla akavalaisilla yksityisellä sektorilla työskentelevillä ylemmillä toimihenkilöillä ei ole nykyään edes työehtosopimusta: he sopivat palkkansa ja muut työehtonsa työnantajan kanssa suoraan.

Mikäli keskitetty palkkasopu poistuu työkalupakista lopullisesti, lähtee myös keskusjärjestöiltä osa olemassaolon oikeutuksesta eli legitimiteetistä. Järjestöjen tehtävä painottuu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, siis hallituksen ja eduskunnan taivutteluun.

Meneillään oleva Postin työehtoriita ja sen tukemiseksi ilmoitetut muiden alojen lakonuhkat antavat osviittaa siitä, mihin EK:n päätös saattaa pahimmillaan johtaa.

Palkkakierroksista tulee joka tapauksessa ainakin aluksi siinä mielessä nykyistä risaisempia, että yhä useampi ala hakee palkkasopimuksensa valtakunnansovittelijan kautta. Mutta jos homma kerran on saatu toimimaan Ruotsissa, miksei se toimisi ajan mittaan myös Suomessa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat