Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän reaktio Turkkiin on viesti kotiin ja maailmalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän ja Turkin suhteet jäätyivät nopeasti ja perusteellisesti sen jälkeen, kun Turkin hävittäjät pudottivat tiistaina venäläiskoneen Turkin ja Syyrian rajalla.

Suhteiden jäädyttäminen tapahtui presidentti Vladimir Putinin määräämällä tahdilla ja laajuudella. Voimakas reaktio oli viesti sekä Venäjän kotiyleisölle että ulkovalloille. Viesti on sama, jota Venäjä on toistanut Ukrainan kriisissä ja jo sitä ennen: Venäjä puolustaa venäläisiä kaikkialla ja reagoi voimalla, kun Venäjän itselleen varaamia etuja loukataan.

Venäjän protestit eivät ole sinänsä poikkeuksellisia. Mikä tahansa maa reagoisi hävittäjänsä ampumiseen alas. Poikkeuksellista on nopeus ja kaikille mahdollisille tasoille ulottuva kattavuus: Putinin ilmoituksella Turkki muuttui äkisti Venäjän ystävästä vastustajaksi.

Ukrainan kriisin jatkuessa Venäjän yhteiskunta on valjastettu yhä voimakkaammin osaksi virallista poliittista linjaa. Taiteilijat ja toimittajat kertovat, miten passiivinen sivustakatsominen ei enää riitä, vaan julkinen esiintyminen edellyttää säännöllisiä näyttöjä uskollisuudesta.

Kun Putin ensireaktiossaan alasampumiseen kutsui Turkkia selkään puukottavaksi terroristien kätyriksi, ei ollut epäselvää, miten siihen kuului reagoida.

Virallisten suhteiden lisäksi turismi pysähtyi kuin seinään. Matkatoimistot ymmärsivät etunsa. Torstaina Venäjän viranomaiset alkoivat odotetusti löytää vikoja Turkista tuoduista elintarvikkeista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on Putinille helppo kohde siinä mielessä, että molemmissa presidenteissä on samaa autoritaarisuuden vikaa. Lisäksi Erdoğan todella ummisti silmänsä terroriryhmiin liittyvien fundamentalistien läpikululta Syyrian sodan alkuvuosina.

Nämä puutteet eivät kuitenkaan aiemmin vaivanneet Putinia lainkaan. Putinilla ja Erdoğanilla on ollut toisilleen merkittävää välinearvoa ulko- ja kauppapolitiikan tasapainoilussa.

Viesti muille maille on se, että Venäjä voi käynnistää vastaavan kampanjan mitä tahansa naapuriaan vastaan, jos Putin niin päättää.

Se ei lupaa hyvää pyrkimyksille parantaa Ukrainan sodan pilaamia suhteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat