Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutuksella jonojen ohi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuore tutkimus vahvistaa sen, minkä on voinut päätellä lasten sairauskuluvakuutusten suosiosta. Yksityislääkärin vastaanotto ei ole enää lasten lääkärikäynneissä julkisten palveluiden täydentäjä, vaan ainakin pääkaupunkiseudulla siitä on tullut täysin rinnakkainen järjestelmä.

Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n yhteistutkimuksessa selvisi, että vain terveyskeskuslääkärissä käy Helsingin lapsista enää 36 prosenttia, Vantaalla 30 prosenttia ja Espoossa 26 prosenttia. Espoossa yksityislääkäri on noussut täydentäjästä vanhempien ensisijaiseksi vaihtoehdoksi.

Useimpien vanhempien motiivina on saada sairas lapsi hoitoon nopeasti eikä se, että yksityisiä palveluita pidettäisiin muuten laadultaan selvästi parempina.

Kuntien kannalta lasten vakuutukset ovat helpotus: niitä käyttävät potilaat eivät tuo lisäruuhkaa terveyskeskuksiin.

Tutkijat herättelevät silti kysymystä, onko itseohjautunut yksityistyminen terveyspoliittisten tavoitteiden mukaista. Jos yksityissektorin osuus yhä kasvaa, ei voi enää puhua lasten yhdenvertaisesta oikeudesta päästä hoitoon. Seurauksena voi olla myös se, ettei terveyskeskuslääkäreille kerry riittävästi osaamista lasten lääkärihoidosta. Laatukin huononee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat