Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka päättää, mikä on oikea tapa auttaa?

Pääkirjoitus
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Kun olin lapsi, mummo kutoi sukkia ”pakanamaan mustille lapsille”. Niin silloin sanottiin. Mielessäni on ollut lapsuudesta asti kuva savimajoista ja pömppömahaisista lapsista isot villasukat jalassa.

Joskus nuorena aloin kyseenalaistaa tätä. Ihan dorkaa on lähettää sukkia Afrikkaan, kun siellä on lämmin. Eivät suomalaiset naiset kyllä yhtään ajattele. Hyvää halutaan tehdä, mutta ei oteta selvää, missä olisi järkeä.

Tunsin itseni fiksuksi.

Kerran aikuisena minulle sitten selvisi kuin välähdyksenä yhden keskustelun aikana, etteivät mummot niitä sukkia Afrikkaan lähettäneet. Sukat kudottiin myyjäisiin, suomalaiset ostivat niitä, ja rahoilla autettiin Afrikkaa.

Tunsin itseni tyhmäksi.

Nyt Suomessa neulotaan villasukkia turvapaikanhakijoille. Eikä siinä kaikki. Ystäväni näytti Facebookissa kuvan, jossa iloinen tyttö poseeraa Pretoriassa koulupuvun väreihin sopivat kirjoneulelapaset kädessään. Porvoolaisessa neulekahvilassa neulotut, kaverini tekemät.

Lapasia ja villasukkia siis oikeasti lähetetään Afrikkaan.

Olin hämmentynyt.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Ainakin sitä, että mummot eivät välttämättä ole niin tyhmiä kuin teininä voisi kuvitella.

Kaiken tämän jälkeen huomaan olevani epävarma sen suhteen, mikä on oikea tapa auttaa ihmisiä. Kuka sen päättää?

Tunnen oloni epämukavaksi nähdessäni, kuinka turvapaikanhakijat askartelevat vastaanottokeskuksessa. Isot miehenköriläät punaista kartonkia koristelemassa, pipertävät liimapuikkojen ja pumpulin kanssa.

Sitten luen, että turvapaikanhakijat ovat itse järjestäneet tällaista puuhaa. Ehkä hekin tykkäävät käsitöistä.

Mietin kehitysapua. Siihen tarvitaan ammattilaisia, kokeneita tolkun ihmisiä.

Nyt hallitus leikkaa kehitysavusta. Suuret järjestöt, kuten Kirkon ulkomaanapu ja Plan, joutuvat lopettamaan hankkeitaan.

Kehitysavussa pitäisi ajatella isoja asioita, kuten köyhyyttä, kestävää kehitystä tai pakolaisongelmien ennaltaehkäisyä. Jos ammattilaiset vetäytyvät, mitä jää?

Aina löytyy kaikenkarvaisia auttajia: utopistisia hippejä, ääriuskovaisia hihhuleita ja liike-elämässä epäonnistuneita kriisimiehiä, jotka vetäytyvät toiselle mantereelle kokeilemaan uusia keksintöjään. Oman edun tavoittelijoita.

Voi olla, että Pretorian tytön koulunkäynti loppuu kehitysavun leikkauksien takia. Mutta lapasia ja sukkia riittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat