Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n pitää saada erilaiset identiteetit kohtaamaan

Pääkirjoitus
 
Pertti Joenniemi

Lissabonin sopimuksen mukaisten EU:n turvatakuiden aktivoiminen Pariisin terrori-iskujen jälkeen nostaa esiin kysymyksen unionin perusluonteesta. Onko EU yhä nimenomaisesti rauhanprojekti?

EU:n syntyyn johtanut ajattelu oli aikanaan varsin radikaalia. Maailmansotien kokemukset saivat epäilemään, että tiukka valtiollisen suvereniteetin varjelu ja voimapolitiikan opit johtavat jatkuviin sotiin. Ratkaisua oli haettava yhteistyöstä, keskinäisen riippuvuuden vahvistamisesta ja rajojen madaltamisesta.

Nykyisin EU-valtioiden välillä vallitsee syvä rauha. Voimapoliittisesta ajattelusta on jäljellä vain rippeitä. Valtioiden ylä- ja ulkopuolelle luotu EU-taso auttaa siinä, ettei kansojen erilaisuus enää muunnu uhkaavaksi vihollisuudeksi vaan toimii yhteistyön käyttövoimana.

Liikkumisen vapaus on kuitenkin johtanut minäkuvien horjumiseen ja epävarmuuden lisääntymiseen. Kulttuurit ja identiteetit törmäävät.

EU on ajautunut paradoksaaliseen tilanteeseen: onnistuminen sotien torjunnassa lisää rajat ylittävää vuorovaikutusta, ja se puolestaan aiheuttaa myös radikalisoitumista ja konflikteja.

Nykyinen kriisi heikentää unionin luonnetta rauhanprojektina. Jotkut jäsenmaat ovat jo pystytelleet raja-aitoja ja esteitä, vaikka EU on perinteisesti rauhan nimissä pyrkinyt madaltamaan ja poistamaan niitä.

EU:n poliittinen painoarvo voi heikentyä. Unionin ulkoiset ja sisäiset rajat eivät tarjoa monien nykyisin kaipaamaa itseymmärryksen suojaa. Vieraat tulevat maahanmuuttajina ja pakolaisina liian lähelle, eikä EU:hun tulijoilla ole aina mahdollisuuksia rakentaa varmaa ja vahvaa minäkuvaa.

EU:n pitäisi pystyä parantamaan fyysisen turvallisuuden ohella myös identiteetin vakautta. Muuten uuden ja oudon kohtaamiseen liittyvä itseymmärryksen horjuminen voi purkautua aiempaa useammin väkivaltana, jonka tavoitteena on torjua erilaisuutta.

EU:ssa ei ole vielä pohdittu tätä riittävän syvällisesti. Globalisaatiota ja keskinäisriippuvuutta korostava unioni haluaa vaalia mahdollisimman laajaa liikkuvuutta, ja tätä pyrkimystä tukee myös EU:n perinteinen rauhanajattelu. Tarvitaan kuitenkin uutta lähestymistapaa.

Euroopan yhdentymiseen kuuluu kokemus siitä, että vieraaseen väistämättä liittyvän erilaisuuden kohtaaminen voi olla myönteistä ja rikastuttavaa. EU:n identiteettipoliittisena etuna on, ettei unioni nojaa yhtenäisyyden ja samankaltaisuuden tavoitteluun – toisin kuin useimmat unionin jäsenmaat.

EU:lla on identiteettien rakentamisessa paljon liikkumavaraa. Tätä voitaisiin hyödyntää, kun pyritään purkamaan identiteetteihin liittyvää ahdistusta ja radikalisoitumista.

Toisiinsa törmäävät ja kipuilevat identiteetit tulisi nostaa mahdollisuuksien mukaan EU-tasolle. Silloin eri identiteetit voisivat kohdata toisensa vapaammin ilman, että yhden identiteetin on lähtökohtaisesti alistuttava toiselle. Kansallista, usein joko–tai-muotoista identiteetin muodostumista tulisi täydentää EU-tasoisella sekä–että-tyyppisellä lähestymistavalla. Näin voitaisiin lieventää sitä asetelmien kärjistymistä, joka kansallisen yhtenäisyyden vaatimuksesta väistämättä seuraa.

Uuden ajattelun aineksia voidaan etsiä myös Euroopan ulkopuolelta. Esimerkiksi kurdeja tarkasteltaessa on todettu, ettei heille riitä asema turkkilaisina, iranilaisina, irakilaisina tai syyrialaisina: kurdit kokisivat olevansa vähemmistönä alisteisia enemmistölle. Ratkaisuksi on hahmoteltu laveampaa, enemmän liikkumatilaa antavaa ja osapuolille ainakin jossain määrin yhteistä viitekehystä Mesopotamian nimikkeen alla.

Euroopassa ei taida olla vastaavaa valmista, yleisesti myönteiseksi koettua ja yhdistävää viitekehystä. Perusasetelma on kuitenkin sama: jäsenvaltioiden yläpuolelle olisi luotava erillinen EU-taso, joka sallii identiteettien nykyistä tasa-arvoisemman lähestymisen, dialogin ja vuorovaikutuksen.

Tämä voisi tapahtua esimerkiksi laajentamalla ja syventämällä nykyistä EU-kansalaisuuden käsitettä. Toinen mahdollisuus olisi luoda erillinen EU-eurooppalaiseksi tulemisen väylä, joka toimisi samaan tapaan kuin EU:n naapuruuspolitiikka unionin jäseneksi pyrkivien valtioiden suuntaan.

Ellei uusia ratkaisuja kehitetä, EU jatkaa kulkemista nykyisellä turvatakuiden syventämisen ja linnake-Euroopan tiellä.

Kirjoittaja on tutkija Itä-Suomen

yliopistoon kuuluvalla Karjalan

tutkimuslaitoksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat