Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat vahvuudet koneet ja metsä elättävät taas Suomea

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse RAntanen
Kuva: Lasse RAntanen

Kuluneet taantuman vuodet ovat palauttaneet Suomen talouden perusasioiden äärelle. Matkapuhelin-Nokian uhon aikoina monet pitivät niin metsäteollisuutta kuin telakkateollisuuttakin auringonlaskun aloina. Konepajatkin näyttivät olevan niin eilistä.

Kun puhelin-Nokia – silloisen toimitusjohtajansa Stephen Elopin sanontaa ”burning platform” soveltaen – paloi, yhtiön raunioilta haettiin uutta alkua. Uuden nousun siemenenä nähtiin tietotekniikan osaaminen, jonka Nokia jätti jälkeensä.

On tietysti hyvä, että raunioilta on noussut monenlaista ohjelmisto-osaamista – esimerkiksi peliteollisuutta. Uusilla toimialoilla on kuitenkin vielä pitkä matka kansantalouden pelastajiksi. Matkapuhelin-Nokian kadottua näkee selvästi sen, että Suomi elää taas koneista ja metsästä.

Suomi ei kuitenkaan palaa lähtöruutuun, taantumaa edeltävään tilanteeseen. Telakat tekevät nyt huippumoderneja risteilijäaluksia ja erikoislaivoja, jotka vaativat korkeaa osaamista myös alihankintaketjuilta. Konepajoissa syntyy ict-tekniikalla ryyditettyjä vientituotteita, jotka ovat sekä koneita että palveluita – kuten esimerkiksi Wärtsilän laivamoottorit, joiden myyntivaltteja ovat reaaliaikainen seuranta ja huoltopalvelut.

Monen helsinkiläisen yllätykseksi metsästä löydetään muutakin kuin märkiä runkoja ja risuja. Puusta saadaan biopolttoaineita, sähköä, lannoitteita, maanrakennusaineita, biokomposiitteja, kemianteollisuuden tuotteita ja tulevaisuudessa kankaita.

Tullin tuorein ulkomaankaupan tilasto on kuvaava. Syyskuun tilaston mukaan vienti laski vuotta aiemmasta – vain kuljetusvälineiden ja sellun viennin arvo kasvoi. Elokuussa oli yhtä ankeaa. Tullin mukaan metsäsektorin vienti kuitenkin kasvoi.

Metsäteollisuuden osuus Suomen kokonaisviennistä on ollut kohtalaisen tasainen läpi koko taantuman. Sektorin osuus kokonaisviennistä kasvaa taas ja lähestyy neljännestä.

Lista tärkeimmistä vientituotteista voi olla monelle yllätys. Viennin arvolla mitaten kuudesta tärkeimmästä vientituotteesta neljä syntyi viime vuonna metsäteollisuudessa. Kakkonen oli päällystetty paperi, nelonen sahatavara, viitonen selluloosa ja kuutonen päällystämätön paperi. Sijat yksi ja kolme eivät menneet Nokian perillisille, vaan dieselpolttoaineille ja ruostumattomille teräslevyille.

Kovin paljon ei ole muuttunut edes vientiyritysten kokojakauma. Tullin mukaan suurten yritysten piikkiin menee kahdeksan vientieuroa kymmenestä.

Metsäteollisuus on myös vastannut monista taantuman jälkeisen ajan suurimmista investoinneista. Vaikka metsäsektori kylvääkin rahaa ulkomaille, myös Suomeen osuu jotain. Metsä Group päätti keväällä sijoittaa 1,2 miljardia euroa biotuotetehtaan rakentamiseen Äänekoskelle. UPM sijoittaa 160 miljoonaa Kymin sellutehtaaseen. Finnpulp kaavailee Kuopioon 1,4 miljardin havusellutehdasta.

Kun raaka-aine on kotimaista, myös arvoketjuun syntyvä työ on kotimaista. Kaiken lisäksi työtä syntyy korkeiden työttömyysprosenttien seuduille. Sekin ilo investoinneista on, että ne vievät Suomen pitkälle kohti niitä uusiutuvan energian tavoitteita, joihin on sitouduttu.

Vaikka metsäsektorin investointien listalla kovin usein lukeekin ”havusellutehdas”, tälläkään alalla ei ole pakko palata takavuosien bulkkituotantoon. Jalostusarvoa on mahdollista kohottaa – jos tutkimuksen ja tuotekehittelyn paras osaaminen ja suomalainen koulutus osaavat nähdä tulevaisuutta jo menneisyyteen tuomitussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat