Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuslaista on tullut politiikan lyömäase

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Entinen kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportissa, että perustuslaista on tullut uudistuksia jarruttava politiikan lyömäase.

Sasi on oikeassa, sillä perustuslaista näyttää todellakin tulleen keppihevonen, jonka avulla poliitikot – ja myös Sasi itse – pyrkivät edistämään poliittisia pyrkimyksiään. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan käyttämien valtiosääntöoppineiden, ”perusoikeusfundamentalistien” demonisointi tuntuu olevan osa tätä.

Sasi esittää raportissaan perustuslain 124. pykälän kumoamista. Kyseinen pykälä rajoittaa julkisten tehtävien yksityistämistä. Pykälän mukaan julkisia tehtäviä voi siirtää muiden kuin viranomaisten hoidettavaksi, mutta asiasta pitää säätää lailla. Tämä on oikeusvaltioperiaatteen ydintä: julkisen vallan käytön täytyy perustua lakiin.

Sasin mukaan ongelmallisinta 124. pykälässä on sen loppuosa, jossa todetaan: ”merkittävää julkista valtaa sisältäviä tehtäviä” voivat hoitaa vain viranomaiset.

Sasin mukaan ”merkittävä julkinen valta” on epämääräinen käsite, joka sitoo tarpeettomasti eduskunnan käsiä. Samalla se antaa perustuslakiasiantuntijoille liikaa tulkintavaltaa.

Sasi myöntää, että 124. pykälä ei ole aiheuttanut perustuslakivaliokunnassa ylitsepääsemättömiä ongelmia. Lähinnä pykälä on työllistänyt valiokuntaa paljon. Tämä johtuu osin siitä, että kyseessä on uusi, vuoden 2000 perustuslakiuudistuksessa käyttöön otettu pykälä, jonka tulkinnalle on ollut tarvetta.

Näkyvimmin pykälä on ollut esillä yksityisestä pysäköinninvalvonnasta säädettäessä – muuten sen vaikutukset ovat olleet varsin vähäiset.

Sasin raportissa on myös hyviä ehdotuksia perustuslakivaliokunnan työn kehittämiseksi. Ongelmallista on valiokunnan työn ruuhkautuminen vaalikauden lopussa.

Hallituksen pitäisikin pyrkiä antamaan laajempaa perustuslaillista pohdintaa edellyttävät lakiesitykset eduskunnalle hyvissä ajoin. Jo lakien valmisteluvaiheessa tulisi nykyistä paremmin huomioida perustuslailliset kysymykset.

Myös tuomioistuimien roolia perustuslain tulkitsijana pitäisi lisätä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat