Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa uudistaa Suomen alkoholilain, mutta ei osaa tehdä valintoja

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen

Nykyinen hallitus haluaa uudistaa Suomen alkoholilain, joka on pahasti ajastaan jäljessä. Tarkoitus on purkaa sääntelyä ja holhousta sekä poistaa laista kieltoja ja määräyksiä, joita ei nytkään noudateta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on pitänyt aiheesta ideariihiä, joissa istuneille on kerrottu, että uudessa laissa pitää löytää tasapaino elinkeinopolitiikan ja alkoholin terveyshaittojen välille.

Lähtökohta kuvastaa hyvin nykyistä suomalaista alkoholikeskustelua ja politiikan tekoa muutenkin. Ei osata päättää, mitä painotetaan. Vaikutusarvioita ei mietitä. Näyttö sivuutetaan.

Monet terveyshaittoihin perehtyneet asiantuntijat yrittävät sanoa, että työurat pitenisivät ja hallituksen tavoittelema tuottavuusloikkakin voisi helpottua, jos suomalaiset joisivat vähemmän.

Tuottavuutta vähentää muun muassa se, että ihmiset jäävät alkoholin takia sairauslomille ja liian varhain eläkkeelle.

Tämä ei erotu kunnolla tilastoissa, koska työkyvyttömyyseläkkeen syy kirjataan pääsairauden mukaan, eikä alkoholiongelma tule läheskään aina näkyviin. Alkoholi voi silti lymytä esimerkiksi mielenterveyshäiriön tai sydänsairauden takia myönnetyn eläkepäätöksen takana.

Ministeriön aivoriiheen osallistunut lääketieteen tohtori ja terveyspolitiikan dosentti Eeva Ollila arvioi Yhteiskuntapolitiikka -lehden blogissa, että kahdessa kolmesta työkyvyttömyyshakemuksesta taustalla on alkoholiongelma.

Ollila sanoo ääneen sen, mistä enimmäkseen vaietaan: alkoholin kokonaiskulutuksella ja sen aiheuttamilla haitoilla on vahva yhteys.

Eli jos haittoja halutaan vähentää, kokonaiskulutuskin pitäisi saada vähenemään. Keinoja on kaksi: hintaa voi nostaa ja alkoholin saatavuutta vaikeuttaa. Tehokkainta olisi tehdä molempia. Tosin vieressä on Viro, jonka alkoholipolitiikka tekee Suomen toimet tyhjiksi.

Monet vetoavat uuteen raittiiseen sukupolveen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) alkuvuonna julkistaman tutkimuksen mukaan alaikäisten juominen on vähentynyt, mutta ei se ennusta vähenevää alkoholin käyttöä aikuisena. Ero kuroutuu umpeen siinä vaiheessa, kun nuoret täyttävät 18 vuotta ja saavat itse ostaa alkoholia.

Hallitukselta olisikin rehellistä tehdä valinta. Jos tärkeintä on elinkeinopolitiikka, silloin sääntelyä pitää purkaa uudessa laissa niin paljon kuin mahdollista.

Samalla pitää myös hyväksyä, että terveyshaittoina tästä seuraa iso lasku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat