Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot haluavat ohjata tutkimusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sdp esitti tiistaina julkistamassaan vaihtoehtobudjetissa, että Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran peruspääomasta otettaisiin valtion budjetin tilkkeeksi lähes puolet eli 350 miljoonaa euroa.

Sdp ei pysty itsekseen päättämään Sitran rahoista, kuten ei mikään muukaan yksittäinen puolue. Ajatushautomo Sitra on eduskunnan alainen organisaatio, jota hallinnoidaan parlamentaarisesti. Sen peruspääoman vieminen edellyttäisi laajan poliittisen hyväksynnän.

Jonkinlainen laajempi poliittinen muutos saattaa kuitenkin olla käynnissä. Suhtautuminen tieteeseen ja tutkimukseen näyttää poliitikkojen keskuudessa muuttuneen.

Sitra perustettiin vuonna 1967 Suomen 50-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Suomen Pankki lahjoitti sata miljoonaa markkaa rahaston pääomaksi. Sitran tehtäväksi määriteltiin markan arvon vakauden turvaaminen, Suomen taloudellisen kasvun edistäminen ja kansainvälisen kilpailukyvyn parantaminen.

Rahaston säännöistä päätettiin eduskunnan juhlaistunnossa 5. joulukuuta 1967. Eduskunnan puhemies Johannes Virolainen (kesk) totesi, että Sitran perustaminen auttaa Suomea menestymään kansojen välisessä kovassa taloudellisessa kilpailussa. Virolaisen mukaan eduskunnan yksituumaisuus Sitran perustamisessa auttaa löytämään yhteisen pohjan myös ”vaikeiden ja monimutkaisten, mutta elintärkeiden taloudellisten ongelmien ratkaisemiseksi”.

Eduskunnan varapuhemies Veikko Kokkola (sd) puolestaan totesi, että Sitra auttaa Suomea menestymään kansainvälisillä työmenetelmillä eli ”tutkimuksella ja laajapohjaisella kokonaissuunnittelulla”.

Nyt puoli vuosisataa myöhemmin, itsenäisen Suomen 100-vuotispäivän lähestyessä, koulutus ja tutkimus ovat edelleen Suomen tärkeimmät menestystekijät. Laajapohjaisen kokonaissuunnittelun olisi kuitenkin pitänyt jäädä 1960-luvun suljetun talouden aikaan.

Juha Sipilän (kesk) hallitus tekee isoja koulutussäästöjä. Hallitus leikkaa rahaa yliopistoilta ja Tekesiltä mutta investoi rahaa kärkihankkeidensa kautta niille alueille, joista se arvioi Suomen tulevaisuuden kasvun löytyvän.

Edellinen hallitus teki valtion tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen kokonaisuudistuksen. Sen osana valtioneuvoston kanslia ohjaa vuosittain selvitys- ja tutkimustoimintaa hallituksen valitsemille painopistealueille.

Sitran peruspääoma ei ole mitenkään pyhä. Keskustelu sen rahojen siirtämisestä valtion budjettiin kertoo silti osaltaan poliitikkojen halusta tiukentaa kontrolliaan tutkimusrahojen suuntaamisesta. Ollaanko Suomen innovaatiopolitiikkaa viemässä takaisin valtiovetoisen kokonaissuunnittelun suuntaan?

Suomessa eletään taloudellisesti vaikeita aikoja. Niukkuuden aikana poliitikot vaativat – myös perustellusti – tutkimukselta yhä enemmän tehokkuutta ja nopeasti kaupallistettavia tuloksia.

Valtionohjauksen lisääntymisessä on silti isoja riskejä. Tekniikka kehittyy niin nopeasti, että tulevaisuuden menestysaloja on mahdotonta ennakoida hallinnollisilla päätöksillä. Merkittävien innovaatioiden syntyminen vaatii luovuutta, joka puolestaan edellyttää tutkimuksellista vapautta.

Komiteapäätökset eivät auta Suomea menestymään digitaalisen ajan globaalissa kilpailussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat