Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin talousprojektit ovat tarpeellisia Venäjälle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjä aikoo selvittää, kannattaako sen ja Turkin välisiä yhteisiä talousprojekteja jatkaa nyt, kun Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän tiistaina. Näin kertoi keskiviikkona presidentti Vladimir Putinin viestintävastaava Dimitri Peskov.

Peskovin lausunto oli muotopuoli: siinä oli virheellinen oletus, jonka mukaan yhteisprojekteissa Venäjä antaa ja Turkki saa.

Näin yksinkertainen tilanne ei ole. Esimerkiksi käy Turkin ensimmäisen ydinvoimalan rakentaminen. Keväällä aloitettu, ehkä jo vuonna 2020 valmistuva Akkuyun voimalahanke on merkittävin maiden välinen konkreettinen taloushanke.

Lisää energiaa kaipaava Turkki saa voimalasta tulevaisuudessa arviolta viidenneksen maan tarvitsemasta sähköstä.

Turkki ole ainoa, joka saa. Venäjä tarvitsee kipeästi jotain muutakin vietävää kuin raaka-aineita. Korkeimman jalostusasteen venäläisiä vientituotteita ovat ydinvoimalat ja -osaaminen.

Akkuyun projekti on sukua Fennovoiman Hanhikivi-hankkeelle. Molemmat ovat venäläisen ydinvoimaosaamisen esittelykappaleita. Fennovoima on näytillä mahdollisille läntisille osaamisen ostajille, Akkuyu kehitysmaille.

Akkuyu syntyy vähäisin paikallisin panostuksin. Se tehdään pääosin venäläisin voimin, venäläisellä rahalla, ja se jää Rosatomin omistukseen.

Kun länsi alkoi harata Venäjän suunnittelemaa, Eurooppaan suuntautuvaa South Stream -kaasuputkea vastaan, Venäjä ilmoitti vievänsä putken pään Turkkiin. Tämäkin projekti voi venäläistietojen mukaan tulla uudestaan harkittavaksi.

Todellisuudessa projekti on vielä alkutekijöissään. Turkki on kokenut voimatasapainon tässä hankkeessa olevan ennemmin niin päin, että Turkki on niskan päällä. Turkki ei ole pitänyt kiirettä putkiprojektissa, koska se ei ole saanut lupauksia alhaisesta kaasun hinnasta.

Eikä kaasukauppaan puuttuminen olisi muutenkaan Venäjän etujen mukaista. Turkki on iso kaasunostaja markkinoilla, joita on hankala laajentaa. Eurooppa haluaa vähentää ostojaan ja riippuvuutta venäläisestä energiasta, ja Kiinan osuuden kasvu on vielä kaukana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat