Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi oli rajavartija Euroopan paratiisissa – sellaista puhetta Washingtonissa ymmärretään

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Suomalaiset pitäisi saada ymmärtämään sodanjälkeisen turvallisuuspolitiikkamme perusasetelma, suomalaisdiplomaatti tuskaili pienelle seurueellemme.

Diplomaatti tuntui olevan huolissaan, etteivät suomalaiset tiedä, missä Euroopan ja Suomenkin turvallisuuden viimeinen lukko sijaitsee. Se sijaitsee Washingtonissa.

Pitää kai syyttää Kekkosta. Ihmiset muistavat vieläkin Kekkosen ajan fraasit Suomesta, joka oli lääkäri eikä tuomari ja rauhan puolella sotaa vastaan. Yksinäinen hyvä pahassa maailmassa.

Kekkosen seuraajista samanlaisia sanaseppoja ei ole löytynyt. Ehkä ihmisten on siksi niin vaikea ymmärtää, mikä on Suomen turvallisuuspolitiikan nykylinja.

Suomi on EU-maa, jolla on uskottava puolustus, hyvät suhteet naapurimaihin ja läheinen yhteistyö Nato-kumppanien kanssa, muttei tarvetta liittyä sotilasliittoon.

Kekkonen olisi takuulla tiivistänyt tuon ihan mahtavasti.

Turvallisuusliturgia ei jäänyt Kekkosen aikaan. Vielä nykyäänkin toistellaan esimerkiksi sellaisia fraaseja kuin ”Nato-optio” tai ”EU:n turvatakuut”, vaikkei kukaan tiedä, mitä ne tarkoittavat – kunnes ne testataan.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Ranska pyysi apua vedoten EU:n solidaarisuuslausekkeeseen, joka kirjattiin vuonna 2007 Lissabonin sopimukseen.

Suomi on aiemmin ilmoittanut pitävänsä lauseketta tärkeänä. Varsinkin presidentti Sauli Niinistö on puhunut turvatakuista innokkaasti.

Nyt on nähty, kuinka lujasti Suomi on eurooppalaiseen solidaarisuuteen uskonut. Niin lujasti, ettei se ole vaivautunut edes muuttamaan lakejaan sellaisiksi, että voisi antaa sotilasapua EU-kumppaneilleen.

Toissa keväänä Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves sanoi HS:n haastattelussa: ”Solidaarisuuslauseke on hyvä asia, mutta senhän voi täyttää vaikka lähettämällä oliiviöljyä.”

Ehkä Suomi voisi nyt lähettää ranskalaisille erinomaista suomalaista voita.

Mutta miten Suomi voisikaan saada Euroopasta apua, eiväthän eurooppalaiset pysty auttamaan edes itseään?

Koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan Euroopan turvallisuus on ollut amerikkalaisten varassa. Ja on yhä. Se on ikävä asia, jolta eurooppalaiset ovat parhaansa mukaan yrittäneet sulkea silmänsä.

Vaikka joukkoja on vähennetty parinkymmenen viime vuoden aikana selvästi, Yhdysvalloilla on Euroopassa yhä 17 tukikohtaa, pari sataa ydinkärkeä ja 67 000 sotilasta.

Eurooppalaisten ja varsinkin saksalaisten kannalta järjestely on ollut kätevä, koska he ovat voineet säästää rahansa pitkiin lomiin, ilmaisiin yliopistoihin ja muihin asioihin, joista amerikkalaiset voivat vain haaveilla.

Ja mikä parasta: eurooppalaiset ovat voineet pitää moraaliaan korkeampana kuin sotahullut amerikkalaiset.

Näyttää kuitenkin siltä, että amerikkalaiset alkavat väsyä sotimaan muidenkin edestä. Obama ei ole suostunut lähettämään aseita Ukrainaan eikä sotilaita Syyriaan.

Voi olla, että tulevaisuudessa emme enää hauku amerikkalaisia sotahulluudesta vaan välinpitämättömyydestä.

Vuonna 2003 amerikkalaistutkija Robert Kagan julkaisi teoksen Paratiisin vartijat, jossa hän väitti eurooppalaisten elelevän rauhan ja rakkauden paratiisissa, jonka portteja amerikkalaissotilaat vartioivat.

Viime sunnuntaina The Wall Street Journalissa ilmestyi Kaganin artikkeli ”The Crisis of World Order”, jossa hän tarkasteli länsimaita Syyrian sodan ja terrorismin tuplauhan keskellä.

”He [eurooppalaiset] eivät aseistaneet itseään materiaalisesti eivätkä henkisesti viidakkoa varten, joten he ovat eksyksissä nyt, kun viidakko on vallannut Euroopan puutarhan.”

Suomi ei ole koskaan kuulunut Euroopan puutarhatonttuihin. Naapuriystävyyden tahmeimpinakin vuosina pidimme kiväärit hyvässä rasvassa.

Suomella on pitkä raja ja metsässä 240 000 kiukkuista ukkoa. Me emme ole koskaan kuuluneet paratiisin asukkeihin vaan sen vartijoihin. Sellaista puhetta Washingtonissa ymmärretään.

Suomi on maa, joka ratkaisee ongelmia eikä aiheuta niitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat