Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota Ukrainassa ei lopu itsestään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime viikkoina Ukrainan kriisistä on kuulunut maailmalla hyvin vähän. Itäisessä Ukrainassa ei kuitenkaan ole hiljaista vaan päinvastoin. Tykkituli Venäjän johtamien kapinallisten ja Ukrainan joukkojen välillä on jälleen voimistunut, mutta sen kumu hukkuu Syyrian sodan pauhuun.

Huomion kääntyminen länsimaiden ja Venäjän mahdolliseen yhteistyöhön terrorijärjestö Isisiä vastaan ja neuvotteluihin Syyrian sodan lopettamisesta ovat herättäneet toiveita, että kiistat Ukrainassa ratkeaisivat kaiken muun ohessa. Siitä ei kuitenkaan ole merkkejä, eikä yhteistyön virittäminen Syyriassakaan ole todellisuudessa lähentänyt Venäjää ja länttä ratkaisevasti.

Viime viikon tapahtumat Ukrainassa ovat aika hälyttäviä. Tilanne ei ole huonontunut ainoastaan Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden ympärillä Itä-Ukrainassa vaan myös Venäjän haltuunsa ottamalla Krimin niemimaalla ja laajemmin myös poliittisella tasolla.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden raporteista syntyy luotettava kuva aseellisen konfliktin tapahtumista. Kuva ei kuitenkaan ole kattava, koska Etyjin muotoilun mukaan tarkkailijoiden toimintaa ”rajoittavat osapuolet ja turvallisuusnäkökohdat”. Käytännössä se tarkoittaa, että varsinkin kapinalliset vaikeuttavat toistuvasti Etyjin toimintaa.

Viime viikolla monitorointiryhmät kertoivat päivittäisissä raporteissaan tulituksen hälyttävästä lisääntymisestä. Tarkkailijat eivät nimeä välikohtausten osapuolia, mutta tulituksen suunnasta päätellen aktiivisimpana oli separatistien tykistö Donetskin alueella. Myös Ukrainan joukot käyttivät raskasta aseistusta.

Rauha on kaukana, kun Donetskissa kuuluu vuorokaudessa 40 raskaiden aseiden aiheuttamaa räjähdystä ja toistuvaa tulitusta kevyemmillä aseilla.

Luhanskissa käytössä olivat Etyjin mukaan tykistön lisäksi raskaat kranaatinheittimet ja panssarivaunut, joiden pitäisi olla Etyjin valvomissa varastoissa.

Krimin niemimaa palasi uutisiin, kun sen parilta miljoonalta asukkaalta katkesi sähkö perjantaina runsas viikko sitten. Tunnistamattomat ryhmät räjäyttivät hajalle kaksi Ukrainasta Krimille johtavan voimalinjan korkeaa pylvästä. Venäjä otti Krimin itselleen viime vuoden maaliskuussa, mutta niemimaan sähkö tulee yhä Ukrainasta.

Viime viikolla yhden sähköpylvään korjaaminen eteni Krimiltä paenneiden tataarien estelystä huolimatta, mutta samoihin aikoihin Ukraina kielsi venäläisten matkustajakoneiden ylilennot ja pysäytti pääosan tavaratoimituksista Krimille. Venäjä uhkasi katkaista kaasutoimitukset Ukrainaan, ja Ukraina uhkasi katkaista ne itse.

Aseellisen konfliktin uusi eskaloituminen keskellä Eurooppaa on erityisen vaarallista, kun se pääsee tapahtumaan vaivihkaa. Kyseessä on yksi harvoista viime aikojen klassisista sotatoimista, jossa on vastakkain kaksi valtiota, vaikka toinen niistä eli Venäjä kiistää osuutensa.

Tilanteen paraneminen edellyttää selvää muutosta Venäjän toiminnassa ja parannusta Ukrainan kyvyssä viedä eteenpäin sovittuja aselepoehtoja.

Euroopan unionilla on vastuu toimia kriisissä, joka syntyi ukrainalaisten halusta olla osa yhdentyvää Eurooppaa. Joulukuussa odotettu päätös jatkaa Venäjään kohdistuvia talouspakotteita puolella vuodella on tärkeä. Vielä tärkeämpää on, ettei Syyrian sota samenna kuvaa Ukrainan tapahtumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat