Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin ilmastokokouksen alkuasetelma antaa toivoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään maanantaina alkavan Pariisin ilmastokokouksen tavoitteena on kattava ja kaikkia osapuolia laillisesti sitova ilmastosopimus, joka tulisi voimaan vuonna 2020.

Todennäköisesti kokoukselle asetetut tavoitteet eivät täysin toteudu esimerkiksi laillisen sitovuuden osalta. Silti lopputulos voi tällä kertaa olla parempi kuin esimerkiksi Kööpenhaminassa kuusi vuotta sitten.

Ensinnäkin epäilykset ihmisen osuudesta ilmaston lämpenemiseen ovat vähentyneet ja maiden ymmärrys riskeistä kasvanut. Vaikka kaikkia riskejä ei pystytä vielä luotettavasti arvioimaan, olisi vastuutonta olla tekemättä mitään.

Toiseksi Pariisin valmistelut lähtivät menemään oikeaan suuntaan, kun sopimusta yritetään saada aikaan nyt alhaalta ylöspäin eikä ylhäältä alaspäin sanellen. Kokoukseen osallistuu yli 190 maata. Niistä lähes kaikki ovat ennen kokousta kertoneet omat sitoumuksensa päästöjen vähentämiseksi. Tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen. Sitoumusten antajina on maita, joiden mukanaolo lopullisessa sopimuksessa olisi elintärkeää, esimerkiksi paljon päästöjä tuottavat Kiina ja Yhdysvallat.

Kaikkien maiden kunnianhimo olisi voinut olla suurempikin, sillä sitoumusten yhteisvaikutuksesta ei tule kahta astetta, vaan ilmasto lämpenisi esiteollisesta ajasta melkein kolme astetta. Pariisissa olisikin olennaista sopia lisätoimista ja jatkosta, esimerkiksi tavoitteiden tarkastelusta ja kiristämisestä tietyin väliajoin.

Kokouksen suurin kompastuskivi voi olla kysymys siitä, miten kehitysmaiden ilmastotoimet rahoitetaan. Ne eivät toteudu ilman rikkaiden maiden tukea.

Kehitysmaat epäilevät, että kehittyneet maat luistavat Kööpenhaminassa antamastaan rahoituslupauksesta, jonka mukaan vuoteen 2020 mennessä vuosittaisen ilmastorahoituksen määrä nousee 100 miljardiin dollariin.

Pariisin terrori-iskut hieman yli kaksi viikkoa sitten vaikuttavat kokouksen järjestelyihin ja muun muassa monille kansalaisjärjestöille tärkeisiin oheistapahtumiin.

Toivottavasti Pariisin kokouksen lopputulos olisi kuitenkin sellainen, että kokous muistetaan käännekohtana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat