Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi teki kipeän käänteen – mielipiteet pakolaisista ovat kiristyneet

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Harvoin on poliitikko näyttänyt yhtä tuskastuneelta. Tai liki kyynelehtinyt lehdistötilaisuudessa, kuten teki Åsa Romson, Ruotsin ympäristöpuolueen puheenjohtaja viime viikolla.

Harvoin liioin ruotsalaisministeri haukkuu oman hallituksensa päätöstä sanoilla, kuten ”paska”. Tämän analyysin teki puolestaan Gustav Fridolin, ympäristöpuolueen toinen puheenjohtaja.

Tunteet olivat pinnassa, kun Ruotsin punavihreä hallitus linjasi lähes täydellisestä käännöksestä maan avoimessa pakolaispolitiikassa. Viesti oli selvä: Ruotsi kiristää pakolaispolitiikkansa EU:n vähimmäistasolle, jotta akuutista tilanteesta voidaan selvitä.

Muutos tarkoittaa nyt repiviä aikoja Stefan Löfvenin vähemmistöhallituksessa. Avoimien rajojen politiikka on pienemmän hallituspuolueen ympäristöpuolueen ydinarvoja. Se ehti jo uhata hallituksesta lähdöllä, jos puolueen vielä oletetaan taipuvan uusiin kiristyksiin pakolaispolitiikassa.

Vastaisuudessa turvapaikanhakijat eivät enää saa esimerkiksi juurikaan pysyviä oleskelulupia. Perheenyhdistämisten sääntöjä ja elatusvelvollisuutta kiristetään. Ruotsiin kulkevissa busseissa ja junissa aletaan vaatia henkilöllisyystodistuksia. Päämääränä on, että tulijoiden määrä vähenisi radikaalisti nykytasolta.

Suomessa viime aikojen vastaavansuuntaiset pakolaispolitiikan kiristykset on käsitelty verraten maltillisella huomiolla. Ruotsissa linjanmuutos aloitti sen sijaan oitis kovan keskustelun arvoista. Maailma elää pahinta pakolaiskriisiään sitten toisen maailmansodan. Näinkö toimii silloin se Ruotsi, joka näkee itsensä humanitaarisena suurvaltana?

Juuri näin, tuntuu kuitenkin nyt ajattelevan Ruotsin kansa.

Pakolaiskysymyksissä mielipiteet ovat kiristyneet selvästi syksyn aikana todellisuuden muututtua. Kun SVT kysyi hallituksen uudesta linjasta, puolet ruotsalaisista piti muutoksia tarpeellisina. Neljännes katsoi lisäksi, että tarvitaan lisää toimia.

Sen, että ruotsalaisten raja on vastassa, ymmärtää. Vain kahden viime kuukauden aikana tulijoita oli yhtä paljon kuin koko viime vuonna. Ruotsi on ollut koko pakolaiskriisin ajan EU:n suurimpia vastuunkantajia väkilukuunsa suhteutettuna. Se on vedonnut vastuunjakoon Euroopassa, saamatta suurta apua.

Kysymys on silti: kuka Euroopassa enää jaksa muistuttaa, että pakolaiset ovat ihmisiä, joilla on hätä? Kuka, jos niin ei tehdä edes solidaarisuuden symbolimaassa Ruotsissa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat