Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmarkkinoilla on liian isot panokset

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöt kokoontuivat alkuperäisen suunnitelman mukaisesti maanantaina aamupäivällä tarkastelemaan mahdollisen yhteiskuntasopimuksen näkymiä. Kokouksessa ei kulunut paljon aikaa, koska myöhemmin samana päivänä odoteltiin vastauksia Postin työriitaa koskevaan sovintoesitykseen, jonka valtakunnansovittelija Minna Helle oli jättänyt edellisenä iltana. Seuraavan kerran järjestöjen on määrä neuvotella keskiviikkona.

Postin työriidan ratkeamisen seurauksena – ja ennen kaikkea muiden liittojen tukilakkojen uhan peruunnuttua – poistui yksi este järjestösopimuksen tieltä. SAK:n työvaliokunta päätti sunnuntai-iltana, että Postin työriita pitää ratkaista ennen kuin neuvotteluja jatketaan. Elinkeinoelämän keskusliitolle EK:lle oli tärkeää, etteivät kuljetuksia haittaavat tukilakot pääse leviämään.

Postin riitaa pahempi este järjestöjen sopimukselle on auto- ja kuljetusalan AKT:n poisjäänti. EK vaatii edelleen AKT:n mukaantuloa ennen kuin työmarkkinasopimuksesta voidaan tosissaan jatkaa neuvotteluja. Maanantaina AKT ei osoittanut perääntymisen merkkejä.

EK:n vaatimuksen AKT:n mukanaolosta ymmärtää, erityisesti vientiteollisuuden näkökulmasta: mitä hyödyttää tuottaa tavaroita vientiä varten, jos tavara ei lähde satamista eteenpäin? Sen voivat AKT:hen kuuluvat satamien ahtaajat estää.

SAK:n työvaliokunta vaati työmarkkinaneuvottelujen jatkamisen ehdoksi myös, että työelämään ja työttömyysturvaan liittyvät lait valmistellaan vastedeskin kolmikantaisesti maan hallituksen, työnantajien ja palkansaajien edustajien kesken. SAK:ssa heräsi epäilys, kun EK ilmoitti syyskokouksessaan viime viikolla, että tämä keskitetty kierros saa sitten olla viimeinen.

AKT on ajanut SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn hankalaan rakoon. Lyly varmasti haluaisi neuvotella työmarkkinasopimuksesta muiden järjestöjen kanssa: keskusjärjestön päätehtävä on neuvotella. Todennäköisesti myös STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder haluaisivat, että AKT olisi sopimuksessa mukana. Ilman lakkoherkkää AKT:tä koko sopimukselta putoaa pohja.

Työmarkkinasopimus on siis nyt heikoissa kantimissa. Silti sopimusta kannattaa yrittää viimeiseen asti. SAK asetti prosessille aikatauluvaatimuksen: neuvottelutuloksen pitää valmistua ensi viikon maanantaiksi, kun SAK:n hallitus kokoontuu. Aikataulu antanee myöten, jos neuvotteluissa näkyy selvää edistymistä ennen sitä.

Neuvottelut keskitetystä palkkaratkaisusta ovat kriisiytyneet jossain vaiheessa prosessia edellisilläkin kerroilla. Joskus neuvottelut on jo kertaalleen lopetettu, kunnes ne on vaivihkaa aloitettu uudelleen. Viikonvaihteessa elettiin kriisin aikaa. Nyt tilanne on taas hetkeksi rauhoittunut, ainakin toivottavasti. Samalla pelataan työmarkkinoilla niin tuttua Mustaa Pekkaa: kumman osapuolen syyksi voidaan panna neuvottelujen kaatuminen?

Työmarkkinaneuvotteluissa pelissä on yleensäkin suuret panokset – nyt jopa poikkeuksellisen suuret. Järjestöjen pyrkimyksenä on sopia nollakorotuksista vuodelle 2017 ja lisäksi keinoista yksikkötyökustannusten alentamiseksi. Niillä olisi tarkoitus korvata Juha Sipilän (kesk) hallituksen uhkaamat pakkolait.

Jos neuvottelut kariutuvat ja pakkolait tulevat voimaan, ensi vuoden syksyllä nähdään liittokohtainen palkkakierros, jossa ammattiliitot ottavat takaisin vähintään sen, mitä ne pakkolaeilla menettävät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat