Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ulkoisti Turkille pakolaisongelman hoidon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin johtajat päättivät sunnuntaina antaa Turkille rahaa, jotta maa vähentäisi Eurooppaan saapuvien pakolaisten määrää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU ulkoistaa ongelmansa. Kun unioni ei pystynyt suoristamaan rivejään, toteuttamaan sopimuksiaan ja tekemään yhteisiä taakkaa jakavia käytännön ratkaisuja, ongelmien hoito siirrettiin Turkille korvausta vastaan. Ulkoistuksen hinnaksi sovittiin kolme miljardia euroa.

Turkissa on yli kaksi miljoonaa Syyriasta tullutta pakolaista. Unionin raha on tarkoitettu käytettäväksi muun muassa siten, että heidän elinolojaan kohennettaisiin. Kyse ei ole pelkästä hyväntahtoisuudesta vaan siitä oletuksesta, että parempaa kohtelua saadessaan he eivät lähtisi taivaltamaan kohti Eurooppaa.

Turkilta toivotaan sitä, mihin Eurooppa ei ole pystynyt: tarkistamaan tulijoiden taustat paremmin ja siivilöimään nopeasti ne Eurooppaan matkaavat, joilla ei ole edellytyksiä turvapaikkaan tai jotka voivat olla lännessä turvallisuusuhkia.

Turkkikin osaa käydä pakolaiskauppaa. EU:ssa on pantu merkille, että kun on ollut hetkiä, jolloin Turkille on ollut hyödyllistä pidätellä lähtijöitä, pidättely on onnistunut todella hyvin ilman eri korvaustakin.

Kauppaa käydään myös periaatteilla – periaatteettomalla tavalla. EU lupaa vauhdittaa Turkin kanssa etanan vauhtia käytyjä neuvotteluja maan unionijäsenyydestä.

Ongelma tässä lupauksessa on se, että Turkki on viime vuosina etääntynyt yhä kauemmas sisäänpääsykriteereistä. Jos demokratian ja ihmisoikeuksien kriteereistä pidetään edes jotenkin kiinni, nykyisellä Turkilla ei ole mitään asiaa unioniin. Jos maan kehityssuunta jatkuu, edes tulevaisuuden Turkille ei ole syytä avata EU:n ovea.

Koska unionissa on maita, jotka eivät aio päästää Turkkia sisään, EU keinottelee lupauksien sanamuotoiluilla: nyt ”pannaan puhtia neuvotteluihin”. Turkissa sen koetaan tarkoittavan jäsenyyden oven raottumista, unionissa melun ja puhkumisen lisäämistä. Taloudellista yhteistyötä kyllä lisätään – se kun voidaan hoitaa edelleenkin ovenraosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat