Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun valtio muuttuu valvojasta kaveriksi

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Kiista Postin henkilökunnan asemasta ja työehdoista on ollut enemmän kuin taantuvan alan työriita. Kysymys on siitäkin, mitä on valtio.

Suomen valtiolaitos alkoi muodostua 1600-luvulla, kun Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf ja Suomeen kenraalikuvernööriksi nimitetty Pietari Brahe ryhtyivät kehittämään valtakunnan itäisen osan oikeuslaitosta ja hallintoa. Turkuun perustettiin hovioikeus ja akatemia, ja postilaitos ulotettiin Tukholmasta Turun ja Helsingin kautta Viipuriin.

377 vuotta vanha Suomen posti on valtion laitoksena tullut tiensä päähän, julistaa Posti Group Oyj:n yritysjohto. Posti on enää yritys muiden joukossa, ja siksi Postin henkilökunnalta on haluttu riisua monopoliaseman ja viranomaisaseman mukana joskus tulleet erityisedut ja oikeudet.

Eikä kyse ole vain Postista ja digitalisaation aiheuttamasta muutoksesta. Koko valtio halutaan nähdä toisin kuin aiemmin.

Juha Sipilän (kesk) hallituksessa valtiota ajatellaan uudesta näkökulmasta: taseen kautta. Valtion omistuksia, yrityskielellä tasetta, tulee tarkastella nykyistä kriittisemmin. Liike-elämästä tutulla termino-logialla ”tase pitää panna töihin”.

Uusi ajattelu tarkoittaa, että valtion ei pidä olla enää siellä, missä yksityiset toimijat voivat hoitaa samat tehtävät. Se tarkoittaa myös, että niihin tehtäviin liittyvät omistukset tulisi purkaa ja omistuksista vapautuvat pääomat sijoittaa muualle – sinne, missä valtion panosta tarvittaisiin enemmän. Vaikkapa niin, että raideliikenteeseen sitoutunutta valtion pääomaa voitaisiin vapauttaa viidennen sukupolven tietoverkkojen rakentamiseen.

Eikä kyse ole vain omistuksista vaan valtionhallinnon roolista laajemmin. Valtiosta tulee tämän ajattelun seurauksena säätelijän ja valvojan sijaan enemmän yksityisen sektorin kumppani, ”mahdollistaja”.

Valtionhallintoa uudistetaan nyt ajatellen, että mahdollisimman paljon normeja ja säädöksiä pitää purkaa ja viranomaisten asennetta muuttaa, jotta yhteiskunnassa piilevä energia saadaan esiin.

Valtionhallinnon sisäistä rakennetta uudistetaan taas siltä pohjalta, että valtion itsensäkin tulee toimia kuin ”konserni”, päämäärätietoisesti yhteen suuntaan ja yhdellä äänellä. Jos esimerkiksi valtion sisällä on erimielisyyksiä jonkin hankkeen vaikutuksista tai suotavuudesta, erimielisyydet pitää ratkaista ”valtiokonsernin” sisällä. Sen jälkeen koko valtionhallinnon tulee toimia hankkeessa yhdellä äänellä ja yhdensuuntaisesti.

Nythän yksi valtion virasto, jopa virkamies, voi ainakin periaatteessa olla julkisuudessakin eri mieltä kuin muu hallinto.

Valtion byrokratiassa on hitautta ja turhia käytäntöjä ja säädöksiä. On myös jäykkää byrokraattista asennetta, joskin vähemmän kuin ennen. Monet valtion virastot, kuten verohallinto, poliisi tai Kela, ovat nopeasti muuttaneet asennettaan ja kehittäneet palveluaan.

Nämä muutokset – valtion laitosten muuttaminen yrityksiksi, taseajattelu, säädösten ”purkutalkoot” ja konserniajattelu – voivat yhdessä olla mullistus.

Meille saattaakin kehittyä sellainen valtionhallinto, joka nojaa toiminnassaan markkinalogiikkaan ja valvottavien omaan sanaan. Hallinto, jossa virkamiehet ja virastot pakotetaan liikeyritysten käytäntöjen mukaisesti muuntamaan totuutta ”konsernin” kokonaisedun nimessä. Hallinto, jossa virkamiehet keskittyvät miellyttämään ja puolustamaan kulloisenkin vallassa olijan pyrkimyksiä. Silloin virkavastuun käsite on kääntynyt ylösalaisin.

Nyt virkavastuu tarkoittaa, että valtion viranhaltija on virkatoimessaan vastuussa lain noudattamisesta. Virkavastuun voi ymmärtää tiukasti lain kirjaimen noudattamiseksi, mutta myös laajemmaksi vastuuksi ja oikeudeksi: että viranhaltija pitää virkatoimessaan silmällä yhteistä etua.

Tämä tarkoittaa tiettyä estyneisyyttä: hitautta, epäilyä ja varovaisuutta. Mutta myös sitä, että asiat valmistellaan huolellisesti eikä yhtä osapuolta suosita perusteettomasti muiden kustannuksella. Että virkatoimessa ei ole kavereita.

Viranhoitoon liittyvää asennetta on jossain kuvattu samuraimentaliteetiksi, kun avoimessa yhteiskunnassa toimitaan muutoin kauppiasmentaliteetilla. Kummassakaan asenteessa ei ole mitään vikaa, mutta asioita ei kannata sotkea keskenään. Siitä syntyy palkkasoturi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat