Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin epämiellyttävää totuutta taivutellaan sanavalintojen avulla

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä on epämiellyttävä totuus: ilmastonmuutos on globaali ongelma, jota ihmiskunta ei voi enää paeta. Tosiasian tunnustaa vihdoin myös suurin osa Pariisiin kokoontuneista maailman johtajista.

Vielä hetki sitten yhden supervallan johdossa oli jarrumies, jonka apuna totuutta taivutteli tohtori Frank Luntz.

Virkakautensa alussa vuonna 2001 Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ilmoitti, että Yhdysvallat vetäytyy Kioton sopimuksesta. Päätös alkoi syödä republikaanien kannatusta, sillä puolue leimautui suuryritysten kätyriksi, joka ei välitä ympäristöstä.

Puolue palkkasi Oxfordin yliopistossa tohtoriksi väitelleen Frank Luntzin, joka on erikoistunut yleisen mielipiteen ohjailuun. Sana-arkkitehti Luntzin erikoisalaa on ilmaisujen hiominen sellaisiksi, että ne muuttavat kansalaisten mielipiteitä.

Luntz laati republikaaneille muistion ympäristökysymyksistä, joita hän piti puolueen ja presidentti Bushin haavoittuvimpina kohtana. Mielipidemittausten avulla Luntz oli laatinut ohjeet siitä, miten republikaanit voittaisivat ”ilmaston lämpenemistä” koskevan väittelyn. Korostakaa, että sääntelytoimet koskevat kipeimmin vähäosaisiin, vanhuksiin ja köyhimpiin, Luntz neuvoi. Kertokaa, kuinka Kioton määräykset vaarantavat amerikkalaisen elämäntavan, nostavat veroja ja vievät työpaikkoja.

”Ilmastonmuutos on vähemmän pelottava termi kuin ilmaston lämpeneminen”, Luntz kirjoitti. Ilmastonmuutos on kuin matkustaisi Pittsburghista Floridan Fort Lauderdaleen, kun taas ”ilmaston lämpenemisestä” tulevat mieleen katastrofit.

Presidentti Bush torjui Kioton sopimuksen virkakautensa loppuun saakka. Samalla Yhdysvallat kieltäytyi hyväksymästä pakollisia päästörajoituksia.

Luntzin muistio vuoti julkisuuteen vuonna 2003. ”Ilmastonmuutoksen” voittoa ”ilmaston lämpenemisestä” ei voi laskea muistion ansioksi, mutta muistio paljastaa, millaista mielen manipulaatiota ja sanamagiaa kulisseissa harjoitetaan.

”Toiston ja ihmisten psyykkisen rakenteen tuntemuksen avulla pitäisi olla täysin mahdollista todistaa, että neliö on itse asiassa ympyrä. Mitä ’ympyrä’ ja ’neliö’ itse asiassa ovat? Pelkkiä sanoja. Ja sanoja voidaan muokata niin paljon, että niiden sisältämät ajatukset muuttuvat tunnistamattomiksi.”

Tämä sitaatti ei ole Luntzin muistiosta. Sen lausui Joseph Goebbels, natsien propagandaministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat