Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotouttamisen haaste on valtava

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomeen tänä vuonna tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä ylitti viime viikolla 30 000 maahantulijan rajan. Tahti on hieman hiljentynyt Ruotsin kiristettyä linjaansa, joten tulijoiden määrä ei nouse niin suureksi kuin maahanmuuttoviranomaiset aiemmin ennustivat.

Silti turvapaikanhaussa ja maahanmuutossa puhutaan nyt aivan eri volyymeistä kuin esimerkiksi vielä vuosi sitten voitiin kuvitella. Viime vuosina tulijamäärät ovat jääneet muutamaan tuhanteen vuodessa.

Viranomaiset ovat toistaiseksi suoriutuneet kohtuullisesti tilanteessa, joka aluksi ei näyttänyt olevan hallinnassa. Tornioon perustettiin järjestelykeskus, jossa on nyt rekisteröity noin 14 000 turvapaikanhakijaa ennen kuin heidät on lähetetty edelleen vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea.

Myös vastaanottokeskuksissa on vielä riittänyt paikkoja, vaikka pari viikkoa sitten sisäministeriö varoitti jo, että se joutuu majoittamaan osan tulijoista telttoihin.

Suuri merkitys on ollut vapaaehtoisilla, jotka ovat tarjonneet apuaan.

Turvapaikkahakemusten käsittelyyn menee vähintään puoli vuotta, mutta jo nyt arvioidaan, että vain alle puolet tulijoista saa lopulta jäädä Suomeen kansainvälisen suojelun perusteella.

Sekin tarkoittaa, että Suomen kuntiin sijoittuu ensi vuoden aikana noin 12 000–15 000 ihmistä.

Heistä valtaosa on, kuten uutiskuvistakin on voinut päätellä, täysi-ikäisiä miehiä. Monella on jonkinlaista koulutusta. Heille pitäisi löytää mielekästä tekemistä, lisäkoulutusta ja asuntoja – ja moni haluaisi saada tänne myös perheensä. Suomeen on tullut myös lähes 3 000 alaikäistä ilman huoltajaa, mistä seuraa lisähaasteita.

Hallitus hyväksyi viime viikolla kotouttamisen toimintasuunnitelman, jossa haasteen suuruutta on hahmoteltu. Suunnitelmassa keskeistä on saada nykyistä nopeammin käsitys maahanmuuttajan koulutuksesta, työkokemuksesta ja kielitaidosta.

Näitä on tarkoitus kartoittaa tulevaisuudessa jo vastaanottovaiheessa, jolloin on vielä epävarmaa, voiko tulija edes jäädä maahan. Tästä huolimatta kartoitus kannattaa aloittaa ajoissa, sillä sekin auttaa myöhemmässä kotoutumisessa ja toimien kohdentamisessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää lisäksi, voisivatko turvapaikanhakijat nykyistä sujuvammin tehdä töitä jo vastaanottokeskuksissa asuessaan. Nykyisin hakijoilla on kolmen tai kuuden kuukauden karenssi, mikä turhauttaa työintoisia. Ministeri Jari Lindström (ps) näkisi tulijat mielellään myös vapaaehtoistöissä, esimerkiksi risusavotoissa ja lunta luomassa.

Oleskeluluvan saatuaan tulijat voivat muuttaa vastaanottokeskuksista kuntiin, joilla on päävastuu kotouttamisen käytännön toimista ja maahanmuuttajien palveluista. Ne maahanmuuttajat, jotka hakevat töitä, tulevat myös työ- ja elinkeinotoimistojen palveluiden piiriin.

Ministeriön toiveena on saada oleskeluluvan saaneille kuntapaikkoja tasaisesti ympäri maata, mutta toiveesta huolimatta moni taitaa muuttaa mieluiten pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin. Näillä kaupungeilla on eniten kokemusta kotouttamisesta, mutta nekään eivät ole varautuneet nykyisenlaisiin tulijamääriin.

Monen tulijan tie työmarkkinoille on pitkä, etenkin kun talouden tilanne ei nyt anna työntöapua. Siksi kunnat ja valtio tarvitsevat kotouttamiseen kaiken mahdollisen avun myös elinkeinoelämältä ja järjestöiltä. Kotoutuminen ja suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutuminen lähtevät parhaiten käyntiin mielekkään tekemisen kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat