Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijoilla on entistä enemmän lähtöhalukkuutta Suomesta

Pääkirjoitus
 
Maria Manner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Palkittu evoluutiobiologi Anna-Liisa Laine kirjoitti hiljattain Twitterissä, ettei hän ole koskaan kirjoittanut yhtä paljon suosituskirjeitä ulkomaille kuin tänä syksynä.

Lupaavat nuoret tutkijat lähtevät, hän kirjoitti.

Miksi he menevät?

”Signaali on monelta suunnalta se, että rahoitusmahdollisuudet Suomessa heikkenevät. Ulkomaille on hakeuduttu ennenkin, mutta nyt se näkyy piikkinä. Täällä on aika paljon näköalattomuutta”, Laine vastaa.

Eniten hän on kirjoittanut suosituksia Ruotsiin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin.

Ruotsin lääketieteellinen yliopisto Karoliininen instituutti on jo pitkään houkutellut suomalaistutkijoita. Yliopisto rekrytoi Suomesta jatkuvasti ja aktiivisesti.

Varadekaani Hannu Sariola Helsingin lääketieteellisestä tiedekunnasta sanoo, että lähtöhalukkuutta on entistä enemmän. Henkinen ero Suomeen on hänen mukaansa lahden takana suuri.

”Ilmapiiri Karoliinisessa on innovatiivinen. Siellä rakennetaan uutta, tutkimusrahoitus on hirveän hyvä”, hän sanoo.

Yliopistojen rahoitusta leikataan nyt satoja miljoonia euroja. Sariola huomauttaa, että lääketieteellisen tutkimuksen valtionrahoitusta on leikattu jo ennen lamaa ja nykyhallitusta. ”Meno on jo jonkin aikaa ollut tutkimusvastainen.”

Nokian tehtaan sulkeuduttua Salossa hallitus antoi miljoonia aivovuodon estämiseen. Yliopistojen leikkauksia Alexander Stubb (kok) kommentoi letkautuksilla professoreiden pitkistä lomista.

Huippututkimus on nopeatahtista. Tutkijoita huolettaa, että parin vuoden matokuuri voi tehdä pitkäaikaista vahinkoa. Osa nuorista miettii alan vaihtoa.

”Nämä ovat lahjakkaita ihmisiä. He toteavat, että kivempaa kuin tapella vähistä tutkimusrahoista on mennä pitämään vastaanottoa, ostaa Mercedes-Benz ja oma asunto”, Sariola sanoo.

Onko se sitten niin huono asia, jos nuoret tutkijat lähtevät ulkomaille?

Olennaista lienee, mitä Suomi saa vaihdossa. Palaavatko lähtijät, houkutteleeko Suomi muualta tutkijoita.

Tähänkin asti ulkomaankokemus on ollut useimmille suomalaistutkijoille elinehto. Huippututkimus on kaikkialla kansainvälistä. Helsingissä evoluutiobiologian tutkijoista yli puolet on ulkomailta. He ovat ensimmäisiä lähtijöitä, jos rahoitusnäkymiä ei ole, Laine sanoo.

Nyt näyttää, että lääkäri saa Mersun, Ruotsi saa suomalaisia professoreita ja täällä saadaan kirjoittaa lisää suosituksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat