Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahoitusmalli tekee yliopistoista tehottomia

Pääkirjoitus
 
Hannu Vartiainen

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on arvostellut suomalaista yliopistojärjestelmää tehottomuudesta: hänen mukaansa korkeakouluihin ohjatut panokset tuottavat liian vähän vastinetta yhteiskunnalle.

Hyväntahtoisesti tulkiten Grahn-Laasonen viittaa pikemminkin korkeakoulujen tehottomiin rakenteisiin kuin henkilöstön laiskuuteen. Ministeri vetoaa muun muassa Suomen Akatemian viimevuotiseen Tieteen tila -raporttiin, jonka mukaan maamme yliopistojärjestelmä on liian hajautunut ja tieteenalayksiköt ovat liian pieniä.

Näkemykseen työnjaon tarpeesta on helppo yhtyä. Tutkimuksen ja koulutuksen mittakaavaedut jäävät nykyisissä oloissa hyödyntämättä. On kuitenkin kohtuutonta ja ajattelematonta syyllistää yliopistoja siitä, että ne operoivat annettujen kannustinten mukaisesti.

Toimintaympäristöä on muovannut vuoden 2009 yliopistouudistus, joka takasi yliopistoille autonomian, sekä vuodesta 2013 lähtien sovellettu yliopistojen rahoitusmalli, joka suuntaa varoja tulosindikaattoreiden perusteella.

Uudistusten taustalla on ollut näkemys siitä, että autonomiset yliopistot tuottavat sitä, mistä maksetaan. Läpinäkyvän resurssikilpailun oli määrä johtaa tehokkuuteen.

Rahoitusmallin käyttöönotto ei ole kuitenkaan edistänyt yliopistojen rakennemuutosta toivotusti. Kannustimet kansallisen työnjaon lisäämiseen ovat olleet ilmeisen vähäisiä, minkä vuoksi muun muassa vuonna 2014 käydyt yliopistojen yhteisorganisaation Unifin rakenneneuvottelut jäivät ponnettomiksi.

Yliopistojen nykyinen rahoitusmalli jyvittää kolme neljäsosaa rahoituksesta laadun perusteella painotetun tutkimustuotoksen ja tutkintoihin perustuvan koulutustuotoksen perusteella. Neljäsosa rahoituksesta kanavoituu yliopistoille yleisten koulutus- ja tiedepoliittisten tavoitteiden perusteella.

Rahoitusmalli niputtaa yhteen yliopiston tuotoksen ottamatta huomioon tieteenalojen eroja. Rahoituksen määrää ensisijaisesti yliopiston profiili, ei toiminnan laatu.

Työnjaon edistämisen kannalta hankalinta on, että rahoitusmalli kannustaa samoihin strategisiin valintoihin. Mikään yliopisto ei halua luopua esimerkiksi kauppatieteellisestä tiedekunnasta, jossa koulutus on edullista mutta tutkinnot tuottavat yliopistolle samanlaisen rahoituksen kuin vaikkapa kalliissa eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

Sama mekanismi pätee tutkimukseen: kannattaako tukea sellaisen tieteenalan tutkimusta, jossa keskimääräinen julkaisu ei tuota yliopistolle edes tutkimukseen uhrattua työpanosta vastaavaa rahoitusta?

Näillä argumenteilla ei tietenkään ole mitään tekemistä järkevän tiedepolitiikan kanssa – esimerkiksi kauppatieteitä ei kannata opettaa jokaisessa yliopistossa.

Oikeutettua rakennekehitystä ruokkiva järjestelmä perustuisi tieteenalojen sisäisiin laatu- ja tehokkuusvertailuihin.

Vielä suurempi rakennemuutoksen este on, että yliopistojen rahoitusmalli on nollasummapeli: yhden yliopiston etu on toisen yliopiston tappio ja päinvastoin. Malli leikkaa kannustimia etenkin sellaisilta toiminnoilta, jotka tuottavat hyötyä muille yliopistoille – tai koko järjestelmälle.

Tämä ei suosi sellaista yliopistojen välistä työnjakoa, joka edellyttää yliopistoyksiköiden karsimista ja yksikkökoon kasvattamista. Miksi mikään yliopisto luopuisi tuottavasta yksiköstä, jos vastineeksi saadaan parhaassakin tapauksessa vähemmän tuottava yksikkö.

Nyt toteutettavat yliopistojen rahoitusleikkaukset vain kärjistävät nykyisen rahoitusmallin ongelmia.

On luonnollista, että rahoituksen tiukentuessa kunkin yliopiston johto punnitsee tarkoin, millaiset kompromissit aiheuttavat omalle yksikölle vähiten vahinkoa. Tällä tavoin toteutetut muutokset eivät ole välttämättä kansallisesti järkeviä tai tieteenaloittain perusteltuja, mutta ne voivat olla yksittäisen tieteenalan kannalta tuhoisia ja kauaskantoisia.

Rahoitusmallin voi olettaa toimivan hyvin vain, mikäli malli suhteuttaa toisiinsa oikeasti vertailukelpoisia toimintoja. Mallin on myös aidosti tuettava yliopistojen yhteistyötä ja työnjaon edistämistä.

Koordinoivia mekanismeja tarvitaan. Tässä suhteessa esillä ollut kuuden yliopistoalueen malli on tutkimisen arvoinen vaihtoehto.

Kirjoittaja Hannu Vartiainen on Helsingin taloustieteellisen tutkimuskeskuksen (Hecer) johtaja ja mikrotalousteorian professori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat