Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmarkkinoilla on edessä risaiset ajat

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelema niin sanottu yhteiskuntasopimus kaatui keskiviikkona. Elinkeinoelämän keskusliitto EK totesi, ettei neuvottelujen jatkamiselle ollut edellytyksiä, kun SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti, ettei kuitenkaan suostu mukaan vaan haluaa neuvotella sopimuksensa itse.

Neuvottelujen kariuduttua alkoi työmarkkinoilta tuttu syyttely. Kumman vika? Kumpi ei ymmärtänyt joustaa?

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly totesi, että ilman AKT:n mukanaoloakin sopimuksesta olisi voinut tulla poikkeuksellisen kattava. Olennaista ei kuitenkaan ole sopimuksen kattavuus vaan se, mitkä liitot sopimuksessa olisivat mukana. Ilman maantiekuljetuksia ja satamia EK oli haluton jatkamaan.

Työmarkkinaneuvottelut ovat toki aiemmillakin kerroilla kariutuneet, ja jonkin ajan kuluttua ne on aloitettu uudelleen. Sopii tietysti toivoa, että näin käy nytkin, mutta todennäköisyys on pienenpuoleinen. Momentum, otollinen hetki, taisi mennä jo. Sopimus alkoi rapautua jo tiistai-iltana, kun akavalainen Opettajien ammattijärjestö OAJ ilmoitti, että jos AKT ei kerran lähde mukaan, ei välttämättä myöskään OAJ.

Julkisuudessa on kyselty, millä kokoonpanolla AKT oikein hylkäsi sopimuksen etukäteen. Arvio on ollut, että puheenjohtaja Marko Piirainen päätti asiasta joko yksin tai pienen porukan kesken. Piirainen on vakuuttanut, että AKT:n hallintoelimet olivat yksimielisesti päätöksen takana. AKT tunnetaan paitsi lakkoherkkänä myös itsevaltaisten puheenjohtajien liittona, Risto Kuisma ja Timo Räty esimerkkeinä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on neuvottelujen ajan ollut ikävässä välikädessä. Kovin vahvaa neuvottelumandaattia hänellä ei ole ollut aiemminkaan.

SAK:n neuvottelutarjous oli sellainen, että EK:n olisi kannattanut tarrata siihen kiinni: vuonna 2017 palkkoihin nollakorotus. Neuvottelujen kuluessa SAK vielä paransi tarjoustaan ehdottamalla, että lomarahat joustaisivat työllisyystilanteen mukaan.

Myös EK:ta voi moittia vähintäänkin taitamattomasta toiminnasta. Oli psykologisesti erittäin huonosti harkittua ilmoittaa, että keskitetyt tuloratkaisut loppuvat sitten tähän kertaan, kun neuvottelut olivat kriittisessä vaiheessa. AKT tuntui vain odottavan riittävän hyvää syytä – tai tekosyytä – irtautua yhteiskuntasopimuksesta. EK:n päätös tupojen hylkäämisestä kävi hyvästä syystä.

EK saattaa myös laskea sen varaan, että porvarihallitus harjoittaa työnantajille mieluista politiikkaa. Vastaavasti ammattiyhdistysliikkeessä on johtohahmoja, joille porvarihallitus on lähtökohtaisesti vastenmielinen ja epäluuloja herättävä.

Mitä tästä seuraa? Juuri nyt näyttää synkältä. Nopea päätelmä on, että hallitus vie niin sanotut pakkolakinsa eteenpäin. Niitä on moitittu siitä, että ne kohtelevat palkansaajia epätasapuolisesti. Julkisella sektorilla työskentelevät naiset joutuvat menettämään enemmän kuin muut. Julkisen sektorin työvoimakustannuksista tingitään, jotta tilaa jäisi alentaa yksityisten työnantajien maksuja.

Seuraava palkkakierros käynnistyy vajaan vuoden kuluttua syksyllä. Näyttää siltä, että kierros käydään alakohtaisesti. Silloin ainakin painostusvoimaltaan vahvat liitot yrittänevät palkkaneuvotteluissa ulosmitata sen, mitä ne pakkolakien vuoksi menettävät. Maltillisille palkankorotuksille voitaneen sanoa hyvästit. Kauhuskenaariossa samassa rytäkässä hupenevat Suomen vientiteollisuuden hintakilpailukyky ja toiveet työllisyyden paranemisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat