Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisiin kohdistuva väkivalta vaatii laajempaa huomiota

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingissä on tehty vuosien mittaan turvallisuuskyselyitä, joiden tulokset kertovat Helsingin kehittyneen 2000-luvulla aiempaa turvallisemmaksi kaupungiksi. Vastanneista niin miehet kuin naisetkin tuntevat keskustassa liikkumisen turvallisemmaksi kuin ennen, eivätkä liikkeellä olevat ihmiset pelkää alituiseen joutuvansa rikosten kohteeksi.

Tuoreimman, vuodelta 2012 olevan kyselyn mukaan niin miesten kuin naistenkin kaupungilla kohtaama suoranainen väkivalta on vähentynyt – mutta silloin, kun naiset joutuvat väkivallan kohteeksi, siitä noin puolet on luonteeltaan seksuaalista. Myös naisten työpaikoillaan kohtaama väkivalta ja sillä uhkailu ovat koko ajan lisääntyneet. Miehillä vastaavaa ilmiötä ei juuri ole.

Helsingissä poliisin tietoon tulee vuosittain noin 300 seksuaalirikosta. Helsingin poliisi piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden kaupungin turvallisuudesta ja kertoi, että julkisella paikalla tapahtuneet raiskaukset ovat tänä vuonna huolestuttavasti lisääntyneet. Niitä on yhä vain pieni osa raiskauksista, mutta poliisilla on nyt tutkittavanaan kaikkiaan 14 tapausta edellisvuoden yhdeksään verrattuna.

Suoranaisen väkivallan lisäksi tytöt ja naiset törmäävät kaupungilla liikkuessaan kaikenlaiseen ahdisteluun ja häirintään. Siitä ilmoitetaan harvemmin poliisille. Tätä tapahtui jo ennen kuin Suomeen ja Helsinkiin tuli tänä syksynä poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita.

Poliisin mukaan Helsingissä julkisella paikalla tehdyistä 14 raiskauksesta kolme on tapauksia, joissa epäiltynä on turvapaikanhakija. Ilta-Sanomat kertoi lisäksi keskiviikkona, että koko maassa poliisin tiedossa on noin sata seksuaalista ahdistelutapausta, joissa tekijöiksi epäillään turvapaikanhakijoita.

Turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosepäilyjä ei pidä vähätellä. Niihin pitää puuttua tiukasti ja käydä myös vastaanottokeskuksissa tekemässä selväksi, mitkä ovat Suomen tavat ja lait.

Naisten kokemuksista kuitenkin havaitsee, että heihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta ei ole vain tämän syksyn ilmiö. Tämän väkivallan muodon tulisi saada enemmän huomiota yleisemminkin.

Oikaisu 3.12.2015 kello 14.10: Helsingissä poliisin tietoon tulee 300 seksuaalirikosta, ei 300 raiskausta kuten kirjoituksessa aiemmin luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat