Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka kauan Suomi voi olla Naton eteisessä?

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Yksi viime vuosikymmenien erikoisimmista julkisuuden henkilöistä on iranilainen Mehren Karimi Nasseri. Hän tuli kuuluisaksi asumalla Pariisin Charles de Gaullen lentokentän ykkösterminaalin transithallissa lähes 18 vuotta.

No, toisaalta Suomi on viettänyt 20 vuotta sotilasliitto Naton eteisessä eikä ole lähdössä sieltä pois.

Iranista aikanaan shaahin valtakaudella karkotettu Nasseri juuttui lentokentän transithalliin vuonna 1988, kun hän oli hukannut matkustusasiakirjansa eikä saanut poliittista turvapaikkaa mistään.

Lopulta vuonna 2006 Nasseri sairastui ja Ranska päästi hänet maahan.

Nasserin elämästä transithallissa on tehty elokuva, kirja ja jopa ooppera, mutta miten Suomen elämää Naton porstuassa myöhemmin muistellaan? Se riippuu siitä, miten tarina päättyy.

Joidenkin arvioiden mukaan Suomi voi oleilla eteisessä vielä kaikessa rauhassa. Toisten mukaan isännät alkavat jo hermostua pysyvään vieraaseen.

Suomi asettui Naton eteiseen 20 vuotta sitten, kun sittemmin Nato-optioksi ristitty ilmoitus mahdollisuudesta hakea Naton jäsenyyttä näki päivänvalon. Ensimmäinen versio oli vielä hapuileva.

Vuoden 1995 turvallisuuspoliittisessa selonteossa valtiojohto ilmoitti, ettei Suomi ollut hakemassa Naton jäsenyyttä, mutta ”jos Euroopan turvallisuusasetelma olennaisesti muuttuu, Suomi arvioi turvallisuustilannettaan ja turvallisuusratkaisujaan tämän kehityksen valossa”.

Jo edellisenä vuonna Suomi oli liittynyt Naton rauhankumppaniksi. Kumppanuus oli kylmän sodan jälkeisen maailman uusi yhteistyömuoto puolustusliiton ja sen ulkopuolisen maiden välillä.

Suomi korosti alusta alkaen, ettei kumppanuuteen liittynyt pyrkyä Naton jäseneksi. Kumppanuus on kuitenkin vuosien varrella tehnyt Suomen puolustusvoimista täysin Nato-yhteensopivat, mikä on Nato-option uskottavuuden perusedellytys. Jos poliittiset päätökset tehdään, käytännön esteitä ei ole.

Suomi voisi vapaasti astua sisään, tai sitten ulos – kuten Nasserikin olisi voinut tehdä transithallielämänsä viimeisinä vuosina. Hän ei vain uskaltanut lähteä turvalliseksi tulleesta paikasta.

Jokseenkin nykyisen muotonsa Nato-optio sai vuoden 2004 selonteossa, jonka mukaan ”jäsenyyden hakeminen säilyy Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan mahdollisuutena jatkossakin”.

Seuraava muotoilu tulee uudessa selonteossa, jonka laatiminen on alkanut ulkoministeriössä.

Tärkeintä ei ole, kuinka monella tavalla Suomi voi ilmoittaa päättävänsä itse mahdollisesta sotilaallisesta liittoutumisestaan. Oleellisempaa on se, muuttuuko ympäröivä maailma niin, ettei optio enää oikeasti toimi.

Uskottava optio on pelote Venäjälle ja ilmoitus Suomen liittymisvalmiudesta Natolle. Epäuskottava optio houkuttelee Venäjän yrityksiä vaikuttaa Suomeen ja on Natolle merkityksetön.

Uskottavuus on epävakaa tila, joka vaatii jatkuvaa säätöä. Miten pitkään Nato-optiota voi säätää? Kuinka kauan voi ilmoittaa harkitsevansa jotakin mutta olla tekemättä sitä vaikuttamatta hölmöltä?

Vastauksesta on kahta ilmaa sekä Suomessa että Naton piirissä.

”Miksi ei voisi”, oli kokeneen diplomaatin ihan vakava vastaus kysymykseen, voiko Naton eteiseen jäädä asumaan. Jos se toimii, niin se toimii.

Suomi hyötyy, Nato hyötyy ja Venäjä sietää.

Vastakkaisen kannan mukaan Suomi potee eräänlaista panttivankisyndroomaa. Edessä on tilanne, jossa Suomi huomaa itse viimeisenä, ettei optiota enää ole olemassa. Ruotsi liittyy Natoon, Suomen tie on kiinni, ja siinä sitä sitten ollaan kahden Venäjän kanssa.

Kysyttäessä asiaa Brysselissä ulkoministeri Timo Soini (ps) ei vastannut suoraan siihen, kuinka kauan eteisessä voi olla. Hänen mukaansa hallituksen tehtävä on varmistaa, että turvallisuuspolitiikassa on liikkumatilaa ja että tarjolla on useampia kuin yksi ratkaisu.

Nato-maiden kanta Suomen optioon kuuluu sivulauseessa.

Jos kanta on myönteinen, ei sivulausetta ole, vaan liittoutuminen on Suomen oma asia, piste.

Kielteinen kanta alkaa samalla tavalla, mutta jatkuu pilkun jälkeen tyyliin ”mutta eihän raskaana voi olla pysyvästi”.

Molempia versioita kuulee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat